Cele mai căutate locuri de muncă în luna octombrie. Ce job-uri caută românii în pandemie

Circa 150.000 de români şi-au căutat un job în luna octombrie pe o platformă de recrutare online. Cele mai căutate locuri de muncă au fost cele de şofer, contabil, manager, inginer, consilier juridic sau asistent medical.

12 nov. 2020, 21:26
Cele mai căutate locuri de muncă în luna octombrie. Ce job-uri caută românii în pandemie

Expresiile-cheie cele mai frecvent apărute în căutările românilor au fost „agent vânzări” şi „asistent vânzări”. Cele două job-uri au strâns mii de căutări. De asemenea, un interes deosebit au manifestat românii pentru „part time”, „remote” sau „internship”, potrivit Agerpres.

Cele mai căutate locuri de muncă în luna octombrie

Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare

– „Aceste căutări exprimă foarte bine ce se întâmplă în piaţă şi care sunt categoriile de candidaţi care fie au rămas fără job în ultima perioadă, fie nu mai sunt mulţumiţi de jobul actual”.

Cele mai căutate industrii de către candidaţi au fost vânzările, marketingul, resursele umane, IT, contabilitate şi call-center.

Căutările candidaţilor oglindesc oferta disponibilă în piaţă, în condiţiile în care în luna octombrie cele mai multe joburi noi au fost postate pentru domeniile transport/distribuţie, vânzări, administrativ/logistică şi relaţii clienţi/call center.

Drama aviației românești. Însoţitorii de bord au ajuns ai nimănui

În timp ce românii caută disperaţi să-şi găsească un job, alte industrii par să ducă adevărate lupte de supravieţuire. Pe lângă turism, transporturi, domeniul artistic, hotelier sau al restaurantelor, vorbim aici despre un alt domeniu extrem de afectat de pandemia de coronavirus: aviaţia.

Restricțiile de călătorie, căderea turismului și frica de coronavirus sunt principalii factori care au dus la prăbuşirea aviaţiei. Zeci de companii aeriene au falimentat în acest an în toată lumea, sute de mii de persoane au rămas fără locuri de muncă, iar specialiștii sunt de părere că situația se va înrăutăți.

Ideea de a deveni stewardesă părea a fi job-ul ideal pentru foarte multe tinere. Partea cu călătoritul prin toată lumea, cazatul la hoteluri de lux și aspectul financiar, care venea la pachet cu această meserie, suna fascinant până nu demult. În ultima jumătate de an, însă, visul frumos a fost spulberat, iar activitatea însoțitorilor de zbor, dacă mai putem vorbi despre ea în adevăratul sens al cuvântului, a fost pusă la grea încercare. Și partea mai tristă este că încă nu s-a terminat.

În multe cazuri, însoțitorii de zbor nu mai reuşesc să-şi vadă viitorul în culori vii, căci au rămas fără locuri de muncă şi e incert momentan pentru cât timp. Cazurile ceva mai fericite, dacă le putem numi așa, sunt cele în care zborurile au scăzut până la mai mult de jumătate față de perioada anterioară pandemiei, iar salariile au scăzut drastic.

Citiţi şi Drama aviaţiei româneşti în era COVID! Mii de piloţi şi stewardese au ajuns de la salarii de mii de euro la minim pe economie: „Am zburat şi cu 6 pasageri!”

Am stat de vorbă cu mai mulți însoțitori de zbor de la companii aeriene diferite și am aflat care sunt cele mai dicile probleme cu care se confruntă în această perioadă, cum era viața înainte de pandemie și cum e acum, cât de mult au fost afectați pe plan financiar și multe altele.

“Lumea aviației era o lume activă, mereu în mișcare, în continuă dezvoltare. Însă, din păcate, pandemia a afectat-o foarte mult, ținând avioanele la sol luni de zile. Compania la care lucrez este o companie tip charter, având doar destinațiii de vacanță (Antalya, Hurghada, Sharm el Sheih, Tunisia). Așa că la noi începea sezonul exact când a început pandemia, dar anul acesta a fost diferit. Pandemia nu ne-a mai permis deschiderea sezonului în martie, ci abia la mijlocul lunii august. Noi ținem evidența orelor zburate lunar. Dacă în anii trecuți, în plin sezon, aveam aproximativ 90-100 de ore pe lună de zbor/însoțitor, anul acesta am avut aproximativ 40-50 de ore pe lună”, ne-a declarat G..B, stewardesă la o companie aeriană românească.