Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Voroneț care o să te facă să te lingi pe degete

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante și lungi posturi din an, iar foarte mulți credincioși ortodocși îl țin pentru a întâmpina cum se cuvine Nașterea Domnului. Timp de 40 de zile, până la Crăciun, mâncărurile de dulce sunt înlocuite cu cele de origine vegetală, iar dacă și tu ții post și ai poftă de ceva dulce îți propunem o rețetă simplă și extrem de delicioasă de gogoși mănăstirești de post.

01 dec. 2023, 20:54
Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Voroneț care o să te facă să te lingi pe degete
Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești!

Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta am obținut-o de la măicuțele de la Mănăstirea Voroneț și trebuie să precizăm faptul că este nemaipomenită, o stă te lingi pe degete la cât sunt de gustoase.

Citește și Pomenirea morților în postul Crăciunului. Când nu au voie credincioșii să facă pomeni și parastase

Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești!

INGREDIENTE: 

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie proaspătă
  • 150 g margarină
  • 250 ml apă minerală
  • 250 g zahăr
  • ulei pentru prăjit
  • sare
  • zahăr pudră amestecat cu scorţişoară

MOD DE PREPARARE: 

Pentru început, se lasă din cantitatea de făină deoparte circa o cană, iar restul se cerne într-un vas. Apoi, se dizolvă zahărul în apă minerală, iar drojdia cu două linguri de apă călduţă. Se toarnă apoi ambele lichide peste făină.

După se adaugă margarina caldă, restul făinii oprite şi sarea şi se frământă bine, bine până ce se obţine un aluat omo­gen.

Ulterior, se lasă să crească până îşi dublează volumul.

După ce a crescut aluatul se întinde cu sucitorul, se taie rondele cu gura unui pahar şi se prăjesc în baie de ulei.

Când s-au rumenit bine pe ambele părți, se scot gogoşile pe şerveţele de hârtie şi, după ce se răcesc, se presară cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară.

Măicuțele de la Voroneț spun că dacă vrei să le adaugi gogoșilor un plus de strălucire, pune peste ele zahăr pudră cât timp sunt încă puțin calde.

Ele pot fi servite simplu sau cu dulceață ori gem.

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc care început pe data de 1 septembrie și ultimul din anul civil, potrivit crestinortodox.ro.

Creștinii țin 40 de zile de post în amintirea postului lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Preoții spun că prin post, enoriașii se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Dacă și tu vrei să ții acest post și nu știi ce mâncăruri să pregătești, noi ne-am gândit ca pe tot parcursul Postului Crăciunului să îți oferim diverse idei de rețete simple și delicioase cu care să îți bucuri papilele gustative. Rămâi pe România TV.net pentru a descoperi cele mai bune rețete de post.

Citește și Plăcinte cu gem la tigaie. Rețeta de post care va fi pe placul întregii familii