Pomenirea morților în postul Crăciunului. Când nu au voie credincioșii să facă pomeni și parastase

Pomenirea morților în postul Crăciunului este o sărbătoare obișnuită în tradița românilor, iar în această perioadă de pregătire pentru Crăciun, credincioșii aduc aminte și se roagă pentru lumina sufletelor celor încetați din viață. Când se pot face parastase și pomeni, află în rândurile de mai jos.

01 dec. 2023, 13:51
Pomenirea morților în postul Crăciunului. Când nu au voie credincioșii să facă pomeni și parastase

Postul Crăciunului este foarte important pentru credincioși, motiv pentru care aceștia încearcă să respecte regulile postului. Totuși, chiar și în post, oamenii își aduc aminte de cei care au plecat la ceruri.

Citește și Postul Crăciunului, un lux pentru români! Cât au ajuns să coste alimentele de post în această perioadă

De amintit faptul că nu în toate zilele din postul Nașterii Domnului se pot pomeni cei care au murit, ci doar în anumite zile.

Pomenirea morților se poate face doar în anumite zile din postul Crăciunului. Mai exact, sunt două zile principale dedicate pomenirii morților în timpul postului de Crăciun.

Și anume, sâmbăta Morților din săptămâna dinaintea Duminicii Tuturor Sfinților, care marchează sfârșitul postului Crăciunului.

În postul Crăciunului se fac parastase de la 15 noiembrie până la 20 decembrie, adică până la Înainteprăznuirea Nașterii Domnului.

După data de 20 decembrie nu se mai fac parastase până la 7 ianuarie, când se sărbătorește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

De asemenea, pomenile se pot face pe 4, 5 și 6 decembrie, dar și pe 9, 18, 23 și 24 decembrie.

Alimentele pe care le poți da de pomană în timpul postului

În timpul postului Nașterii Domnului, tradițiile cu privire la ce se poate da de pomană pot varia în funcție de cultura, regiunea și confesiunea religioasă.

Citește și A început Postul Crăciunului 2023! Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii în următoarea perioadă

În general, în această perioadă a anului, se dau de pomană alimentele de post și se renunță la produsele de origine animală.

În postul Crăciunului se dau de pomană următoarele: fructe uscate și nuci, produse de patiserie fără ingrediente de origine animală, cum ar fi pâine, prăjituri, fructe proaspete sau produse de origine vegetală, potrivit KanalD.ro.

De asemenea, credincioșii pot da de pomană și murături, dulcețuri sau mâncăruri pregătite fără ingrediente de origine animală, dar mai ales mâncare gătită de post.