Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Concediul de odihnă reprezintă un drept al fiecărui angajat, oferit de angajatori pentru a le permite subordonaților să ia o perioadă de repaus după perioadele îndelungate de muncă. Regulile privind concediul sunt stabilite de legislația muncii în fiecare stat și poate varia în funcție de diferiți factori.
Filip Stan
19 aug. 2024, 17:34
Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere
Tot ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este reglementat de de legislația muncii și poate varia în funcție de norme și de reglementările locale. Fiecare angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre zilele libere. Care sunt drepturile și beneficiile fiecărui salariat, dar și regulile care trebuie respectate.

1. În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, nu există o lege care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu, aici zilele libere fiind acordate în funcție de decizia angajatorului.

În Franța angajații, concediul de odihnă este de cel puțin cinci săptămâni pe an, pentru angajații cu normă întreagă. În funcșie de vechimea în muncă, durata concediului poate crește.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de muncă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat care lucrează cinci zile pe sătpămână.

În Italia, concediul de odihnă durează cel puțin 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru persoanele angajate cu normă întreagă. Este vorba numai despre perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective de muncă pot stabili perioade mai lungi de concediu.

Citește și: Un român a stârnit o adevărată dezbatere după ce a spus că, în Elveția, „banii cash nu mai au valoare”. Toată lumea l-a contrazis: „Lasă-ne cu minciunile tale”

2. Un alt lucru foarte important pe care oricine trebuie să îl știe despre concediul de odihnă este că acesta se menționează întotdeauna în contractul individual de muncă.

3. Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul paternal, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă NU se scaf din durata concediului de odihnă, conform condițiilor Articolului 152^2.

4. Concediul de odihnă se efectuează anual. Dacă din motive justificate, angajatul nu poate efectua concediul la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, integral sau parțial, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

5. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

6. Angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

7. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului ori, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, sau cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la finalul anului calendaristic pentru anul următor. Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul are obligația de a stabili programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Citeșt eși: Cât timp Nicușor stă la soare, bucureștenii rămân fără apă caldă! Anunțul făcut de Termoenergetica care afectează sute de blocuri

8. Pentru perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul de muncă.

Indemnizația de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute anterior din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, înmulțită cu numărul de zile de concediu. Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de idihnă în caz de forță majoră sau pentru interense urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Angajatorul are obligația, în astfel de cazuri, să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10. Tichetele de masă nu sunt oferite pe durata concediului de odihnă.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun trebuie să ceară permisiunea
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
August aduce coșmarul la pompă. Cât va costa un plin de benzină sau motorină
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună