Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Concediul de odihnă reprezintă un drept al fiecărui angajat, oferit de angajatori pentru a le permite subordonaților să ia o perioadă de repaus după perioadele îndelungate de muncă. Regulile privind concediul sunt stabilite de legislația muncii în fiecare stat și poate varia în funcție de diferiți factori.
Filip Stan
19 aug. 2024, 17:34
Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere
Tot ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este reglementat de de legislația muncii și poate varia în funcție de norme și de reglementările locale. Fiecare angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre zilele libere. Care sunt drepturile și beneficiile fiecărui salariat, dar și regulile care trebuie respectate.

1. În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, nu există o lege care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu, aici zilele libere fiind acordate în funcție de decizia angajatorului.

În Franța angajații, concediul de odihnă este de cel puțin cinci săptămâni pe an, pentru angajații cu normă întreagă. În funcșie de vechimea în muncă, durata concediului poate crește.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de muncă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat care lucrează cinci zile pe sătpămână.

În Italia, concediul de odihnă durează cel puțin 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru persoanele angajate cu normă întreagă. Este vorba numai despre perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective de muncă pot stabili perioade mai lungi de concediu.

Citește și: Un român a stârnit o adevărată dezbatere după ce a spus că, în Elveția, „banii cash nu mai au valoare”. Toată lumea l-a contrazis: „Lasă-ne cu minciunile tale”

2. Un alt lucru foarte important pe care oricine trebuie să îl știe despre concediul de odihnă este că acesta se menționează întotdeauna în contractul individual de muncă.

3. Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul paternal, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă NU se scaf din durata concediului de odihnă, conform condițiilor Articolului 152^2.

4. Concediul de odihnă se efectuează anual. Dacă din motive justificate, angajatul nu poate efectua concediul la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, integral sau parțial, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

5. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

6. Angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

7. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului ori, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, sau cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la finalul anului calendaristic pentru anul următor. Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul are obligația de a stabili programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Citeșt eși: Cât timp Nicușor stă la soare, bucureștenii rămân fără apă caldă! Anunțul făcut de Termoenergetica care afectează sute de blocuri

8. Pentru perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul de muncă.

Indemnizația de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute anterior din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, înmulțită cu numărul de zile de concediu. Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de idihnă în caz de forță majoră sau pentru interense urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Angajatorul are obligația, în astfel de cazuri, să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10. Tichetele de masă nu sunt oferite pe durata concediului de odihnă.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”