Cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când începe postul! Ce este absolut interzis în această perioadă

Postul, pe lângă însemnătatea sa spirituală, reprezintă o perioadă temporară în care nu mai consumăm anumite alimente. Este foarte important, ca atunci când decidem să ținem post, să încercăm cumva să găsim un echilibru din punct de vedere nutrițional. Totuși, extrem de mulți româmni comit erori uriașe la acest capitol.

16 nov. 2023, 13:00
Cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când începe postul! Ce este absolut interzis în această perioadă
Cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când începe postul! Ce este absolut interzis în această perioadă

Postul Crăciunului reprezintă un interval în care o creștinii se abțin de la consumul anumitor categorii de alimente sau chiar renunță complet la mâncare (în cazul zilelor cu post negru), având ca motivație aspecte religioase, spirituale sau de sănătate. Această tradiție este răspândită în diverse culturi și practici religioase, fiind variabil în privința regulilor și duratei.

Citește și: A început Postul Crăciunului 2023! Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii în următoarea perioadă

Pentru creștini, postul este o practică obișnuită, mai ales înaintea sărbătorilor semnificative. Pe durata acestuia, credincioșii pot decide să se abțină de la consumul anumitor alimente, precum carne, produse lactate sau ouă. Există și posturi mai rigide, în care se impune abstinența totală de la produsele de origine animală și se restricționează în mod general consumul alimentar.

Pe lângă conotațiile religioase, unii oameni adoptă practici de post alimentar din considerente legate de sănătate. Postul intermitent, de exemplu, presupune perioade alternante de consum și abstinență alimentară, având scopul de a îmbunătăți metabolismul și de a aduce alte beneficii organismului.

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru DC MEDICAL, ce este postul.

„Postul este sănătate curată. Dacă nu ar fi fost sănătos, nu ar fi rezistat atâtea mii de ani. Există forme de post în toate religiile. Toate spun același lucru: „rabdă de foame și roagă-te la Zeitate”. Ceea ce facem noi nu este post. Este fățărnicie. Este bătaie de joc. Post înseamnă să nu mănânci de dulce, nu să dublezi pâinea dacă nu mănânci carne”, a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Potrivit medicului senzația de foame este normală. În schimb, nesănătoasă este senzația de sațietate.

„Post înseamnă rabdă de foame. Foamea e sănătate curată. Aici e toată povestea. Foamea este sănătate curată pentru toată lumea. În lumea animală din care facem parte, foamea este normală. Anormală este sațietatea. Noi, oamenii de când ne-am născut trăim în anormalitate. Habar nu avem că foamea e normală, în schimb, sațietatea care ar trebui să fie excepția, am transformat-o în ceva cotidian.

Am fost prost învățați din copilărie. Acel „papă tot să te faci mare” este cea mai mare tâmpenie care poate fi spusă unui copil. În capul nostru nu o să intre niciodată că mâncarea, băutura, drogurile sau țigările sunt la fel de toxice. Mâncarea e bună, dar băutura e rea. Nu e adevărat! Sunt la fel de rele.

Acest cât (mâncăm – n.r.) este îngrozitor. Elefantul și hipopotamul țin post și sunt cam durdulii. În schimb, leul sau pantera nu țin post și sunt supli și frumoși. Întrebarea nu e ce mănânc, ci cât mănânc. Ar trebui să mâncăm din toate, dar moderat”, a mai explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Citește și: Alimentele care să nu lipsească de masa celor care țin postul Crăciunului. Recomandările nutriționistului Virgiliu Stroescu