Cele mai mari hypermarket-uri, tun de peste 24 milioane de euro dat statului

Reţele de-a dreptul mafiote, prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu zeci de milioane de euro. Potrivit ANAF, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 24 milioane euro reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de legume şi fructe către marile lanţuri de retail.

25 ian. 2016, 15:38
Cele mai mari hypermarket-uri, tun de peste 24 milioane de euro dat statului

62 de firme care au comercializat fructe şi legume către Carrefour, LDL, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora şi Mega Image, iar prejudiciul identificat a fost realizat în perioada 2012-2014.

Firmele au realizat importuri şi achiziţii intracomunitare de legume şi fructe din ianuarie 2012 până în prezent. Circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane, de origine turcă, şi reprezenta liderul de piaţă în acest domeniu pentru unii retaileri fiind cel mai important furnizor, după valoarea contractelor.

Sistemul de fraudare funcţiona pe două paliere distincte. Din primul palier făceau parte peste 58 de societăţi fantomă înfiinţate pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, fără studii şi fără venituri, atât cetăţeni români, cât şi arabi refugiaţi din zonele de conflict.

Potrivit România TV, oamenii primeau între 100 şi 200 de lei pentru fiecare firmă. Aceste firme nu declarau nimic către stat sau refuzau să plătească taxele şi intrau în insolvenţă. Ele erau însă legătura cu alte firme care aveau contracte directe cu lanţurile de magazine mari.

Timp de doi ani şi jumătate au fost descărcate şi comercializate, săptămânal, în România aproximativ 570 de tone de legume şi fructe, în special banane şi portocale provenite din Uniunea Europeană. Firmele fantomă ajutau astfel întreg lanţul să scape de TVA.