Cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii nu le recomandă sub nicio formă: „Fac ravagii”

Sunt câteva alimente foarte gustoase, preferate de mulți români, dar foarte nocive pentru creier. Mulți medici neurologi atrag atenția să nu le consumăm zilnic, ci cât mai rar cu putință.

29 apr. 2023, 14:29
Cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii nu le recomandă sub nicio formă: „Fac ravagii”

Când vine vorba de creierul nostru, ne gândim că o modalitate bună de a-l ține activ și sănătos e să avem activități care ne stimulează activitatea cerebrală, cum ar fi cuvinte încrucișate, puzzle sau Sudoku. Totuși, și alimentația este extrem de importantă.

Care sunt alimentele pe care medicii nutriționiști recomandă să le evităm

Pudră proteică

Pudra proteică e unul dintre aceste alimente pe care medicii nutriționiști nu le recomandă. E promovată ca fiind o opțiune sănătoasă, cu conținut scăzut de calorii, însă multe din ele au îndulcitori artificiali. E foarte important ca înainte să o consumați să verificați ingredientele. „Acei aditivi fac ravagii în microbiomul tău gastro-intestinal”, a spus Friederike Fabritius, specialist în neuroștiință.

Citește și Ingredientul „secret” care dă un gust excelent cafelei. Se găsește la aproape orice magazin

„Un microbiom intern sănătos este atât de important pentru o sănătate excelentă a creierului, deoarece sănătatea tractului digestiv este în strânsă legătură cu cea a sistemului nervos”, a continuat specialistul.

Sucuri acidulate

Acestea sunt cele mai dăunătoare pentru creier. „Sucul acidulat este unul dintre cele mai dăunătoare pentru sănătatea creierului, din cauza concentrației mari de zaharuri simple, care dăunează vaselor de sânge care alimentează creierul”, a spus el.

Bere

Atunci când mergeți la grătar sau la petreceri ar fi bine să săriți peste bere și să o înlocuiți cu altceva. „Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără valoare nutrițională”, a spus dr. Byran Ho, neurolog și director al Programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts.

„Alcoolul este o neurotoxină care poate răni atât sistemul nervos central, cât și cel periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate”, atrage atenţia medicul.

Cartofi pai

Cartofii prăjiți nu fac deloc bine, pot să deteriorireze vasele de sânge care alimentează creierul.

Citește și Ce poți să pățești dacă preferi mici cu bere. Medic nutriționist: „Cea mai nocivă combinație”

„O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive”, în partea creierului care este esențială pentru învățare și memorie, a spus neurologul Pedram Navab, potrivit huffpost.com.

Margarină

Conține grăsimi foarte nesănătoase, așa că cel mai bine e să o evitați. „Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele creierului. Mai bine să rămânem la ulei de măsline și unt adevărat”, a spus ea.