Ce poți să pățești dacă preferi mici cu bere. Medic nutriționist: „Cea mai nocivă combinație”

Vine 1 Mai, iar cei mai mulți români aleg să meargă la grătar cu prietenii. Cea mai populară și, în același timp, cea mai neinspirată combinație la care puteți apela este mici - bere.

29 apr. 2023, 11:16
Ce poți să pățești dacă preferi mici cu bere. Medic nutriționist: „Cea mai nocivă combinație”

Combinația de mici cu bere e foarte nesănătoasă și poate avea efecte extrem de nocive asupra organismului. Mulți români prepară mici la grătar când se strâng cu prietenii de 1 mai sau la tot felul de petreceri.

Desși micii pot fi considerați alimente sănătoase dacă sunt preparați corespunzător, atunci când sunt combinați cu bere devin brusc adevărați inamici pentru sănătatea noastră.

Medicul nutriționist Anca Ioniță explică de ce să ținem cont atunci când preparăm micii și de ce să evităm combinația mici – bere.

Citește și Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o porție de hamsii pe litoralul românesc, de 1 mai. Prețurile sunt exorbitante în acest an

”Dacă facem micii în casă, ei pot reprezenta o sursă bună de proteine, având în compoziţie carne tocată de vită/porc şi condimente. În schimb, dacă îi cumpărăm din comerţ, nu avem controlul asupra ingredientelor folosite. De cele mai multe ori se adaugă grăsime pentru gust, aceasta făcând parte din categoria grăsimilor săturate. Grăsimile saturate trebuie consumate în cantităţi cât mai mici, din cauza efectului negativ asupra sistemului cardiovascular.

Cea mai sănătoasă metoda de pregătire a micilor este în cuptor, datorită posibilităţii scurgerii grăsimii în exces. În tigaie este nevoie de o lingură de ulei pentru a se putea găti, acesta fiind un proces de prăjire, nu este cel mai sănătos pentru organism”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

De ce să evităm combinația de mici cu bere

”Când combinam micii cu berea, practic combinam grăsime cu alcool. Este cea mai nocivă combinaţie pentru ficatul nostru, deoarece se îngreunează procesul de digestie.

Ficatul prioritizeaza procesarea alcoolului deoarece este un toxic pentru el şi trebuie să îl elimine cât mai repede. Ulterior grăsimea adusă din alimentaţie se depune pe ficat, acesta fiind procesul apariţiei ficatului gras sau steatozei hepatice”, a mai explicat dr. Anca Ioniță.

Citește și Cât de plin va fi pe litoral cu ocazia minivacanței de 1 Mai. Zeci de mii de turiști sunt așteptați la festivaluri și evenimente