Cele mai periculoase mezeluri. Topul aditivilor alimentari pe care trebuie să-i eviţi

Semipreparatele ne sunt fiecăruia dintre noi la îndemână atunci când nu ştim cum să ne mai împărţim între activităţile de peste zi. Însă unele dintre ele sunt de-a dreptul periculoase pentru sănătate din cauza numărului mare de aditivi alimentari.

08 iul. 2021, 15:42
Cele mai periculoase mezeluri. Topul aditivilor alimentari pe care trebuie să-i eviţi

Cele mai periculoase mezeluri. Un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorului – InfoCons arată că aditivii alimentari se regăsesc într-un procent foarte mare în aceste alimente semipreparate.

Cele mai periculoase mezeluri: parizerul conţine 11 E-uri

Specialiştii au analizat 24 de tipuri de mezeluri, atât din punct de vedere al informațiilor de pe etichetă, cât și prin testarea în cadrul unui laborator de stat.

În urmă analizării etichetelor, a reieșit că 4% din produse conţin 4 E-uri, 17% conţin 5 E-uri, 21% – 6 E-uri, 21% – 7 E-uri, 21% au în conținut 8 E-uri, 4% au în conținut 9 E-uri, 8% conțin 10 E-uri și 4% – 11 E-uri.

Carminul și caramelul, printre E-urile din mezeluri

Printre aditivii alimentari cel mai des folosiţi la prepararea mezelurilor se află și carminul, un E nociv, produs din praf de gândaci roșii. Caramelul, sorbatul de potasiu, nitritul de sodiu, nitratul de sodiu, acetatul de sodiu sunt E-uri regăsite într-un procent foarte mare în mezeluri.

Ce conțin, de fapt, mezelurile

Mezelurile sunt preparate din tocătură din resturi de carne, tendoane, șorici, slănină, cu totul, până la 40 la sută grăsime, la care se pune și carne dezosată mecanic sau carne MDM, o tocătură din resturi precum tendoanele. Ingredientele sunt trecute în ordinea cantităților folosite. Dacă primul ingredient trecut pe etichetă este apă, asta înseamnă că apa este ingredientul care primează.

Apoi dacă pe eticheta urmează grăsimea și carnea MDM, trebuie să înțelegem că ea conține resturile care au rămas pe carcasele de carne.

Citeşte şi Mâncatul pe fugă afectează stomacul. Hrana diversificată, extrem de importantă pentru menţinerea sănătăţii stomacului

Referitor la cele mai periculoase ingrediente din mezeluri, dr Gheorghe Mencinicopschi spunea că acestea cresc în mod semnificativ riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică.

Iată cum arăta o reţetă de crenvurşti de vită, în 1962. Pentru o sută de kilograme, se foloseau 70 kg de carne de vită calitatea I, 30 kg de slănină, 50 de grame de piper, 30 de grame de nucşoară, boia de ardei şi usturoi. Amestecul era apoi introdus în intestine de ovine. În 1967, reţeta pentru 100 kg de cârnaţi proaspeţi era următoarea: carne semigrasă de porc, 100 kg, 250 gr de piper, 250 gr usturoi, 2 kg de sare şi maţe subţiri de porc.

Citeşte şi Nu mânca niciodată aceste două alimente împreună. Combinaţia e cancerigenă. Semnalul de alarmă tras de experţi!

14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice şi care se manifestă prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge„, declara specialistul pentru Click.

Cele Mai Periculoase Mezeluri by Oana Anghel on Scribd