Cele mai periculoase pieţe negre de planetă. Incursiune în lumea violentă reţelelor ilegale, în serial la National Geographic

Serialul de investigaţie „Ilegal cu Mariana van Zeller”, o incursiune în cele mai periculoase pieţe negre de pe planetă, va avea premiera la National Geographic vineri, la ora 22:00.

16 feb. 2021, 17:12
Cele mai periculoase pieţe negre de planetă. Incursiune în lumea violentă reţelelor ilegale, în serial la National Geographic

Fiecare investigaţie din această serie în opt părţi de pe National Geographic o are în prim-plan pe jurnalista Mariana van Zeller, câştigătoare a premiilor Peabody şi duPont, ce explorează mecanismele complexe şi adesea violente din interiorul unei reţele ilegale. Pe măsură ce pătrunde tot mai adânc în aceste lumi, ea dezvăluie cu îndrăzneală şi empatie faptul că cei care operează aceste reţele sunt adesea mult mai asemănători nouă decât credeam.

Mariana van Zeller petrece timp cu jucători importanţi din mai multe economii subterane – de la traficanţi de tigri şi escroci internaţionali la falsificatori, traficanţi de arme şi furnizori de fentanil. Pe parcurs, întâlneşte poliţişti, foşti deţinuţi, colegi de breaslă şi localnici prinşi la mijloc, în încercarea de a oferi o imagine panoramică asupra acestor reţele de trafic prea puţin înţelese, care contribuie la economia subterană de multe miliarde de dolari, la nivel mondial.

Citeşte şi Cum va arăta Bucureştiul în urma schimbărilor climatice? Studiul National Geografic care anunţă modificări radicale

Ea şi-a petrecut cea mai mare parte din ultimii 15 ani raportând despre lumea infracţională globală. „Oamenii nu îşi dau seama că există pieţe negre peste tot în jurul nostru. Ceea ce mă fascinează cel mai mult este modul în care oameni obişnuiţi, care respectă legea – persoane ca mine şi ca tine – sunt atraşi în aceste lumi interlope”, spune ea.

Într-un episod special de două ore, jurnalista prezintă un periculos lanţ de aprovizionare cu arme de foc produse în America, transportate ilegal în mâinile cartelurilor de droguri şi care alimentează nivelurile record de violenţă armată în Mexic. O călătorie care oferă acces uluitor la traficanţi de arme, cărăuşi, şefi de cartel şi asasini ia o întorsătură şi mai terifiantă când fiul celui mai cunoscut lord al drogurilor din lume, El Chapo Guzman, este arestat, iar cartelul în care se infiltrează Mariana decide să riposteze violent.

În primul episod al serialului, Mariana abordează ceea ce una dintre sursele ei numeşte „povestea de contrabandă de neatins”. Piaţa neagră pentru tigri şi părţi de tigru este atât de profitabilă, secretă şi periculoasă încât puţini au încercat să îi descopere detaliile sordide. Bani contrafăcuţi, escrocheria, cocaina, steroizii, fentanilul şi proxeneţii sunt ale subiecte abordate în „Ilegal/ Trafficked”. Serialul este produs pentru National Geographic de Muck Media, iar al doilea sezon a primit deja undă verde din partea reţelei de televiziune.

Citeşte şi Producătorii Game of Thrones, în România. Caută locuri de filmare în Transilvania