Cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Avertismentul unui medic:”Pot persista până la 6-12 luni”

Un medic de la Spitalul Judeţean Galaţi avertizează asupra simptomelor cu care se confruntă pacienţii care au avut coronavirus. Acestea pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni.

08 dec. 2021, 11:04
Cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Avertismentul unui medic:”Pot persista până la 6-12 luni”

Cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, a explicat care sunt simptomele cu care se pot confrunta persoanele care s-au vindecat de covid-19.

Cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Avertismentul medicului Alexandru Nechifor

Efectele coronavirusului au fost analizate în cadrul unui Congres Internaţional, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti. Medicul Alexandru Nechifor a explicat ce înseamnă long COVID şi cum ne afectează viaţa.

Citeşte şi Alexandru Rafila, după anunţarea relaxărilor de Sărbători: „Toleranţă ZERO faţă de încălcarea regulilor” Formularul de localizare a pasagerilor devine obligatoriu

„Există mai multe definiţii ale acestei afecţiuni, dar cred că cel mai simplu ar fi: persoană cu istoric de infecţie Sars-Cov-2 probabilă sau confirmată, care prezintă simptome ce nu pot fi explicate de un diagnostic alternativ. Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, a spus medicul, potrivit Adevărul.

Alexandru Nechifor a explicat că printre cele mai frecvente simptome ale sindromului LONG-COVID sunt oboseala, palpitaţiile sau durerile toracice.

„Cel mai frecvent apare oboseala, dispneea, insomnia, confuzia de tip Brain fog, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, dureri abdominale, diaree, febră şi urticarie. Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii. Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ. Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia. Terapia intensivă- non Covid va fi mult solicitată cu acest gen de pacienţi, pentru că această afecţiune a fost neglijată”, a explicat medicul.

Citeşte şi Octavian Jurma anticipează că noul val de Omicron va genera valul 5 şi peste 40.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie

Potrivit acestuia, între 20 şi 80% din pacienţii infectaţi pot dezvolta sindromul LONG-COVID.

„Conform studiilor de până în prezent, între 20 şi 80% din cei infectaţi pot dezvolta acest sindrom, cu manifestări mai mult sau mai puţin severe”, afirmă medicul Nechifor.

Mai mult, şi copiii pot fi afectaţi de acest sindrom.