Cele patru cazuri în care şoferii dau „flashuri” şi ce înseamnă fiecare. Poliţia amendează folosirea incorectă a farurilor

Șoferii din România, dar nu numai, au dezvoltat un limbaj cu ajutorul flash-urilor. Atunci când te așteaptă un radar după curbă sau când uiți să pleci de pe loc, e foarte probabil să primești flash-uri de la colegii din trafic.

18 nov. 2023, 17:11
Cele patru cazuri în care şoferii dau „flashuri” şi ce înseamnă fiecare. Poliţia amendează folosirea incorectă a farurilor

Cele patru cazuri în care poți să dai sau să primești flashuri, sunt: flash din spate, în mers; flash din spate, la semafor; flash din față, în intersecție și flash din față, în mers.

În afară de acestea mai sunt unii șoferi care își exprimă nervii sau frustrarea folosind semnalele luminoase. Sau alții care dau flashuri altui șofer pentru a-l saluta.

În unele cazuri, cel din spate sau din față îți poate da flashuri ca să-ți semnalizeze o problemă: accident / ambuteiaj, pană, faruri stinse sau că circuli cu viteză prea mică/prea mare etc, scrie Pandurul.ro.

Flashurile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.

Flashurile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.

Citeşte şi: Anunţ important pentru toţi şoferii. La RAR, doar cu programare din această săptămână

Flashurile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flashuri scurte, prezența acestuia.

Flashurile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Ar mai trebui să știți că, conform legii, e interzis să dai flashuri. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.

Citeşte şi: Accident cumplit cu un microbuz de transport persoane. Trei persoane au murit, cinci sunt rănite. A fost activat planul roșu de intervenție