Celebrul scriitor Terry Practhett, bolnav de Alzheimer, se va sinucide asistat în Elveţia

Scriitorul britanic Terry Pratchett, unul dintre cei mai populari 10 romancieri din lume, a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată în Elveţia. Acesta a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2008. Clinica "Dignitas" din Elveţia, unde va fi pusă în practică procedura, este preferată, în ultimii ani, de cetăţeni străni care suferă de boli terminale şi nu pot beneficia de sinucidere asistată în propria ţară.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 21:48
Celebrul scriitor Terry Practhett, bolnav de Alzheimer, se va sinucide asistat în Elveţia

„Doresc ca moartea mea să fie punctul terminus şi clipa judecăţii! Numele meu e Terry Pratchett, sunt sigur că deja îl cunoaşteţi, cu toate că m-am auzit strigat şi „Domnul Alzheimer’s”! Cum îmi vor spune în dimineaţa următoare, n-am nicio idee”, a declarat Sir Terry Pratchett.

Pratchett, al cărui film despre sinuciderea asistată va fi prezentat miercuri pe BBC2, a anunţat că a primit formularele legate de procedura la care doreşte să fie supus şi că le va semna în cel mai scurt timp. Reputatul romancier a mărturisit că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul „Terry Pratchett: Choosing to Die”, care prezintă momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

Pratchett, care avea 60 de ani atunci când a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, a declarat că faptul că semnează actele nu înseamnă neapărat că se va sinucide. Potrivit clinicii Dignitas, 70% dintre oamenii care semnează formularele nu ajung la sinuciderea asistată.Sinuciderea asistată este permisă în Elveţia din anii ’40 cu anumite condiţii. Una dintre ele este ca persoana prezentă să nu fie cadru medical.

Potrivit statisticilor clinicii din perioada 2001-2004, 91% dintre cei care au ales să moară la clinica „Dignitas” au fost străini, majoritatea din Germania, Franţa şi Marea Britanie. „Mi-e groază. E un loc în Elveţia care se numeşte Dignitas. Voi merge acolo când voi împlini 50 de ani, mi-e de-ajuns”, spunea actorul Hugh Grant.