Cel mai mare fond de pensii din Grecia caută trei miliarde de euro

Cel mai mare fond de pensii pentru salariaţii din sectorul privat din Grecia (Ika) trebuie să facă faţă în 2011 unui deficit de 200 milioane de euro şi în prezent este în căutarea unor împrumuturi internaţionale pentru a putea plăti pensiile în 2012 şi 2013, a anunţat lui conducerea Ika, transmite AFP.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 17:33
Cel mai mare fond de pensii din Grecia caută trei miliarde de euro

‘Pentru a putea asigura plata pensiilor în 2012 şi 2013 studiem mai multe soluţii alternative (…) şi în acest sens căutăm să împrumutăm trei miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile’, a declarat pentru AFP directorul Ika, Roverdos Spyropoulos, citat de Agerpres.

Cotidianul grec Elefthérotypia a publicat luni un articol conform căruia Banca Europeană de Investiţii (BEI) ar putea fi solicitată de Ika pentru a-i acorda un împrumut în acest sens. Cu toate acestea, Roverdos Spyropoulos a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie cu privire la un eventual împrumut.

Directorul Ika a subliniat că propunerea ca Ika să se împrumute de pe pieţele internaţionale ar urma să fie discutată pe data de 20 decembrie la Bruxelles cu o echipă de experţi europeni, condusă de germanul Horst Reichenbach, care ar urma să ofere asistenţă tehnică pentru autorităţile de la Atena.

‘Pentru a nu îngreuna bugetul statului am dori să recurgem la o titrizare a datoriilor Ika care ajung la scandenţă, care se ridică la 7 miliarde de euro’, a mai adăugat Roverdos Spyropoulos.

În ideea de a reduce cheltuielile publice, proiectul de buget pe 2012, care ar urma să fie votat marţi de parlamentul grec, prevede reducerea subvenţiilor către casele de pensii, dintre care majoritatea sunt deficitare. Mai mult, există riscul ca deficitele caselor de pensii să crească în urma operaţiunii de ştergere a datoriilor Greciei deţinute de băncile şi instituţiile privare, deoarece acestea deţin un pachet semnificativ de obligaţiuni suverane greceşti.