Centrul de vaccinare de la Institutul „Marius Nasta” s-ar putea închide. Anunţul lui Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, atrage atenția asupra riscului ca centrul de vaccinare din unitatea medicală să fie închis din cauza problemelor legate de plata personalului. Mahler susţine că personalul poate fi recompensat pentru weekendurile lucrate doar cu zile libere, nu și cu bani, ceea ce pune în pericol fluxul de activitate.

15 mart. 2021, 16:39
Centrul de vaccinare de la Institutul „Marius Nasta” s-ar putea închide. Anunţul lui Beatrice Mahler

Centrul de vaccinare de la Institutul „Marius Nasta” s-ar putea închide, avertizează managerul spitalului Beatrice Mahler.

„Nu putem plăti suplimentar personalul din centrul de vaccinare, pentru că suntem spital. Există riscul să închidem acest centru, pentru că noi, pentru personalul care lucrează în zilele de sâmbătă și duminică, trebuie să dăm zile libere în compensare. Dacă cineva lucrează un weekend trebuie să fie aproape o săptămână liber și nu mai avem personal cu care să asigurăm funcționarea centrului, pentru că nu putem plăti orele suplimentare chiar dacă am vrea acest lucru.

Legislația nu ne permite decât să acordăm zile libere. Este extrem de dificil. Am semnalat această problemă către Ministerul Sănătății. Să sperăm că vor fi demersuri pentru că avem o problemă cu centrul de vaccinare.

Ajungem într-un moment de risc major, să nu putem asigura funcționarea lui. Este un flux care trebuie asigurat și nu poți să îl asiguri dacă n-ai personal care trebuie plătit”, a spus Beatrice Mahler, citată de Digi 24.

Citeşte şi: Alexandru Rafila lămureşte controversele legate de vaccinul AstraZeneca. Ce spune despre ministrul Sănătăţii

 

Peste 100.000 de persoane s-au înscris pe liste de aşteptare pentru vaccinare anti-COVID

Peste 100.000 de persoane din 30 de judeţe s-au înscris pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID În cursul zilei de 15 martie, până la ora 12.30, prin intermediul platformei STS, a anunţat CNCAV.

„Platforma este funcţională şi permite înscrierea beneficiarilor. În cursul zilei de 15 martie a.c., până la ora 12:30, prin intermediul platformei s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere. Totodată, până la ora 12:30 s-au deschis liste de aşteptare pentru 30 judeţe pe care s-au înscris 100.001 persoane în 361 centre de vaccinare”, a anunţat Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Citeşte şi: Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă în 62% din judeţele ţării

 

Etapa a lll-a a campaniei de vaccinare anti-COVID a început luni, în localităţile în care rata de infectare este de peste 4,5 la 1.000 de locuitori. Tot luni, de la ora 9:00, s-au deschis succesiv şi listele de aşteptare pe judeţe. Cu toate acestea, medicii şi asistenţii din centrele de vaccinare sunt nemulţumiţi şi ameninţă că vor opri campania de vaccinare anti-COVID pentru că nu și-au primit sporurile de două luni. Informaţia a fost confirmată şi de coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiţă.

„Sunt semnale pe care şi eu le-am primit şi pe care le primesc în cadrul şedinţelor pe care le am cu judeţele. Este o cerere pe care pe bună dreptate personalul vaccinator o are referitor la remuneraţie. Se aşteaptă destul de mult timp să fie efectuate aceste plăţi. În ceea ce priveşte debutul etapei a treia este important să mai deschidem centre de vaccinare şi sigur sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit şi nu mai avem o dorinţă atât de mare pentru a se înscrie într-o echipă de vaccinare. Mai mult decât atât, mai este o problemă legată de coordonatorii centrelor de vaccinare care sunt remuneraţi la fel ca celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilităţi suplimentare şi bineînţeles din acest motiv numărul celor care doresc să preia aceste responsabilităţi este mai scăzut şi desigur cred că această situaţie trebuie rezolvată cât mai rapid tocmai pentru a motiva suficient de bine personalul şi pentru a avea o activitate în centrele de vaccinare şi implicit pentru a avea un succes în această campanie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.

Ca răspuns la adresa lui Valeriu Gheorghiţă, Ministerul Sănătății a anunțat luni că plata personalului medical din centrele de vaccinare va începe săptămâna viitoare. „Ministerul Sănătății va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare și a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare”, a informat luni instituția.