Centrul de vaccinare de la Romexpo a primit o amendă uriaşă după ce un tânăr a fost vaccinat cu Moderna în loc de Pfizer. Ce alte reguli au descoperit inspectorii DSP

Centrul de Vaccinare deschis la Romexpo a fost sancţionat cu 20.000 de lei, iar medicul coordonator și asistentul medical care a administrat vaccin Moderna în loc de Pfizer unui tânăr au primit fiecare câte o amendă în valoare de 2.000 de lei.

18 mart. 2021, 18:45
Centrul de vaccinare de la Romexpo a primit o amendă uriaşă după ce un tânăr a fost vaccinat cu Moderna în loc de Pfizer. Ce alte reguli au descoperit inspectorii DSP

Centrul de vaccinare de la Romexpo a fost amendat, după ce un tânăr a fost imunizat cu serul Moderna în loc de Pfizer. O echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a municipiului București a efectuat miercuri, 17 martie, un control la Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din București, după ce o persoană a reclamat faptul că i-a fost administrat vaccinul Moderna în loc de vaccinul Pfizer pentru cea de-a doua doză.

„În urma verificărilor efectuate, inspectorii DSP București au constatat că, la nivelul centrului de vaccinare, nu sunt întocmite proceduri/protocoale de lucru, iar personalul medical și auxiliar nu este instruit privind modul de lucru pentru fiecare etapă (triaj epidemiologic, întregistrarea pacientului cu scanarea cărții de identitate, îndrumare către cabinet, vaccinare, supraveghere postvaccinare și eliberarea adeverinței).

Ca urmare, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, Art. 33, lit. k., astfel:

– A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 de lei pentru Centrul de vaccinare aparținând de Complexul Multifuncțional Caraiman pentru neîntocmirea procedurilor/protocoalelor și neinstruirea personalului în ceea ce privește modul de lucru și administrarea vaccinurilor Pfizer și Moderna;

– O sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru medicul coordonator pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru și neinstruirea personalului;

– O sancțiune contravențional în valoare de 2.000 de lei asistentului medical pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru”, a anunţat DSP Bucureşti.

Citeşte şi: Decizie de ultimă oră pentru ţările din Europa cu privire la vaccinului Astra Zeneca. EMA: Serul este sigur și eficient! 

Alin-Alexandru Ionescu, un tânăr bolnav de diabet, a fost programat la vaccin pe 24 februarie, atunci când a fost imunizat cu serul produs  de Pfizer. Atunci s-a vaccinat la centrul de vaccinare numărul cinci din cadrul pavilionului Romexpo din București.

După ce i-a fost administrată prima doză, tânărul s-a programat pentru rapel. Potrivit procedurilor, el trebuia să fie vaccinat cu cea dea doua doză de vaccin Pfizer, însă i-a fost administrat serul Moderna.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Tânărul vaccinat anti-Covid cu două seruri diferite, din greșeală, dezvăluiri explozive: „S-au panicat. M-au întrebat dacă sunt de acord să treacă în sistem că mi s-a făcut tot Pfizer”