Centrul European pentru Securitate Cibernetică va avea sediul la Bucureşti. Capitala României s-a bătut cu alte şase oraşe europene pentru câştigarea statutului de gazdă a Centrului Cyber

Centrul European de inovare şi expertiză împotriva atacurilor cibernetice va avea sediul la Bucureşti. Parlamentul European a adoptat, miercuri, 19 mai, planurile de consolidare a pregătirii și rezilienței Europei împotriva acestui tip de atacuri.

20 mai 2021, 16:44
Centrul European pentru Securitate Cibernetică va avea sediul la Bucureşti. Capitala României s-a bătut cu alte şase oraşe europene pentru câştigarea statutului de gazdă a Centrului Cyber
Centrul European pentru Securitate Cibernetică. Sursa FOTO: fifthdomain.com

Centrul European pentru Securitate Cibernetică va spori capacitatea Europei de combatere a ameninţărilor cibernetice şi vizează stimularea inovării în rândul IMM-urilor şi al întreprinderilor nou-înfiinţate, potrivit Agerpres. Scopul legislației este de a stimula ecosistemul tehnologic și industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona și a pune în comun resursele necesare în UE. Cadrul se bazează pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat în 2016.

Această iniţiativă va fi susţinută prin programele Europa digitală și Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.

Citeste si WhatsAPP forţează utilizatorii să accepte noi condiţii controversate de serviciu. Schimbarea va începe weekendul acesta

În special într-o perioadă în care atât de multe dintre activitățile noastre zilnice se desfășoară online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securității cibernetice. Această nouă structură va garanta că toată expertiza valoroasă care există în întreaga Europă – fie că este vorba de instituții de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înființate, ONG-uri și comunitatea open-source – este inclusă în procesul de stabilire a priorităților europene în materie de cercetare. În același timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial și de a ne pune în comun resursele”, spune raportorul Rasmus Andresen, citat de Mediafax.

În septembrie 2017, Comisia Europeană a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică, ce cuprindea o serie de inițiative menite să îmbunătățească reziliența, descurajarea atacatorilor cibernetici și apărarea cibernetică. În 2018, Comisia a prezentat o propunere de creare a unui centru european de competență în materie de securitate cibernetică, cu o rețea conexă de centre naționale de coordonare.

Cum a reuşit Bucureştiul să găzduiască Centrul European pentru Securitate Cibernetică într-o competiţie cu alte şase oraşe europene

Bucureștiul a câștigat titulatura de gazdă pentru noul Centru Cyber al Uniunii Europene, într-o competiție cu alte 6 orașe din Europa.  S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Rezultatul obţinut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice „intense” în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre.

Citeste si SONDAJ. Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, declara, la începutul anului, că înfiinţarea unui Centru Cyber în România va contribui la suveranitatea digitală pe care o ţinteşte Uniunea Europeană.