Centura Capitalei şi Metrorex ar putea fi transferate la Primăria Capitalei. Anunţul făcut de ministrul Transporturilor

Compania Metrorex ar putea fi transferată la Primăria Municipiului Bucureşti, cu condiţia ca administraţia locală să acorde şi subvenţia. De asemenea, centura Capitalei ar putea ajunge în administrarea Bucureştiului, după ce lucrările realizate de Ministerul Transporturilor sunt gata, a anunţat, joi, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

04 feb. 2021, 17:55
Centura Capitalei şi Metrorex ar putea fi transferate la Primăria Capitalei. Anunţul făcut de ministrul Transporturilor

Centura Capitalei şi Metrorex ar putea fi transferate la Primăria Capitalei. Ministrul Transporturilor a anunţat, joi, în ce condiţii pot ajunge aceste două obiective în administrarea municipalităţii.

„Dacă domnul Nicușor Dan dorește să preia metroul împreună cu subvenţia care este necesară operării, cred că este o varianta viabilă, dar, din câte ştiu, bugetul Bucureștiului în momentul de faţă nu ar suporta sub nicio formă. Sunt și probleme de legalitate, în care subvenția să rămână la nivel național, iar toți românii să plătească şi metroul să fie administrat de Primărie. Acelea cred că erau declaraţii pur politice.

Nu poţi să iei doar instituţia şi subvenţia sa o plătească altcineva. Subvenţia este normal să o plătească instituţia în a cărei administrare se află”, a explicat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, conform Ziare.com.

Citeşte şi: Noua staţie de metrou Berceni Centură prinde contur. Lucian Bode: Sunt fonduri UE nerambursabile

Centura Capitalei şi Metrorex ar putea fi transferate la Primăria Capitalei. „Putem discuta”

De asemenea, Centura Capitalei ar putea fi transferată Primăriei conduse de Nicuşor Dan sau zonei Bucureşti-Ilfov după finalizarea lucrărilor.

„În ceea ce priveşte centura, avem două proiecte în momentul de faţă. Upgrade-ul centurii existente, cu pasaje. Luna trecută, am lansat dublarea sectorului sud-vestic, acolo o să fie patru benzi. (…) Pe centura existentă, cred că odată finalizată şi odată ce avem şi A0, care va prelua traficul de lung parcurs, TIR-urile, putem discuta ca ea să fie transferată Capitalei sau eventualei zone Bucureşti-Ilfov, dacă vreodată se va face ceva în această direcţie.

Haideţi sa terminăm investiţiile pe care le derulăm prin Ministerul Transporturilor. Deocamdată, proiectele acestea mari le derulează mai bine Ministerului Transporturilor, dar într-o perspectivă de administrare şi de transfer a lor, nu vad a priori un obstacol”, a declarat Drulă, conform sursei citate.

Ministrul Transporturilor a mai precizat marţi că este dispus să discute cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, despre transferul Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei. Declaraţia vine în aceeaşi zi în care ministrul a anunţat că trimite Corpul de Control la Metrorex după ce „au crescut enorm cheltuielile salariale” în timpul pandemiei.

Cătălin Drulă a vorbit despre „povara” cheltuielilor cu metroul bucureștean asupra bugetului instituției pe care o conduce.

„În bugetul pe anul acesta, Metrorex a cerut suma de 1,1 miliarde de lei subvenție. Aceasta reprezintă 17% din suma disponibilă pentru toată România. O șesime se duce către subvenționarea unei singure companii, din București”, a subliniat ministrul Cătălin Drulă.

„Rezolvați-o! Dați-o lui Nicușor Dan, că e metroul Bucureștiului”, i-a replicat realizatorul emisiunii Cătălin Striblea. „Sigur, dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției, este o discuție pe care o putem avea”, a răspuns Cătălin Drulă la Europa FM.

Citeşte şi: Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: „Trenurile de mare viteză şi autostrada spre Braşov, obiective pentru după 2030, realist vorbind”