Cercetare disciplinară la ISU Brașov, după ce un mesaj RO-Alert a început cu avertismentul „Ursu baaa”

Un mesaj total neprofesionist din partea operatorilor serviciului Ro-Alert, din Braşov va fi anchetată de către ISU Braşov.

21 sept. 2021, 09:02
Cercetare disciplinară la ISU Brașov, după ce un mesaj RO-Alert a început cu avertismentul „Ursu baaa”

Cercetare disciplinară la ISU Brașov. Avertizarea care a început cu „Ursul, băă!”, nu a fost binevenită pentru că în judeţe precum Braşov şi Covasna viața localnicilor este extrem de afectată de prezenţa urşilor, existând multe pagube materiale, dar şi victime omeneşti.

Cercetare disciplinară la ISU Brașov, după ce un mesaj RO-Alert a început cu avertismentul „Ursu baaa”

„Ursul baaa! Atenţie, a fost semnalată prezenţa unui urs pe strada Stejarisului. Animalul este considerat periculos. Nu încercaţi să vă apropiaţi de el sau să îl hrăniţi. Evitaţi deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesară. ISU Braşov”, este mesajul transmis braşovenilor.

La Braşov, sistemul RoAlert începe să aibă o problemă de credibilitate, în acest context: mulţi oameni caută să îl dezactiveze, din meniul telefonului. Adică sistemul care trebuie să ne anunţe de „fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist“ a ajuns ca în povestea cu ursul păcălit de vulpe: sunetul acela strident se aude în câteva sute de case, aproape noapte de noapte, iar scopul lui preventiv e înlocuit de plictiseală, furie, ochi daţi peste cap”, a spus jurnalistul braşovean Claudiu Loghin.

Reamintim că la începutul lunii septembrie, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

Citește și: Ursul şi-a făcut din nou apariţia pe străzile din Braşov. Mesaj RO-ALERT inedit: „Ursu băăă!”