Cercetările Comisiei Europene au confirmat: cât de mult va scădea populația din UE, până în 2070 / Schimbări majore în câmpul muncii

Comisia Europeană avertizează: populația Europei va începe să scadă după anul 2026. În România, pe fondul evoluției tehnologice, companiile găsesc din ce în ce mai greu specialiștii de care au nevoie, a mai transmis un reprezentant al instituțiilor de la Bruxelles.

18 iun. 2023, 19:06
Cercetările Comisiei Europene au confirmat: cât de mult va scădea populația din UE, până în 2070 / Schimbări majore în câmpul muncii

Tranziția către noi modele de afaceri va crea locuri de muncă pe termen mediu, însă în prezent competențele necesare acestor roluri nu sunt suficient dezvoltate, iar organizațiile se confruntă cu o lipsă a specialiștilor, potrivit participanților la dezbaterea „SustainAbility Talks”, pe tema „România sustenabilă – cine face schimbarea?”.

Comisia Europeană avertizează că disponibilitatea forței de muncă în Europa va scădea de la 64% la 56% până în 2070.

În aceste condiții, una dintre modalitățile prin care companiile din UE vor putea să abordeze deficitul de abilități în domeniul sustenabilității este reprezentată de recalificarea și perfecționarea angajaților.

Avertismentul Comisiei Europene pentru România. Ce se va întâmpla în câmpul muncii

Pregătirea generațiilor tinere în sensul dobândirii de competențe în sustenabilitate și recalibrarea, în același sens, a angajaților cu experiență sunt cu atât mai importante cu cât tranziția spre noi modele de business se face cu pași repezi.

„Demografia este un subiect care ne preocupă, pentru că în timp ce populația globală crește și va ajunge la peste 10 miliarde până în 2050, populația europeană va atinge un maxim în 2026, după care va continua să scadă, însemnând că disponibilitatea forței de muncă va scădea de la 64%, cât era în 2019, la 56% în 2070.

Forța de muncă europeană se schimbă datorită digitalizării și automatizării și scade, în același timp, iar companiile au dificultăți din ce în ce mai mari să găsească oameni cu competențele potrivite”, a declarat Mara Roman-Bănescu, șef adjunct al reprezentanței Comisiei Europene în România.

În mediile profesionale și educaționale din România, dintre cele mai importante teme prioritare ale sustenabillității sunt: reducerea poluării (49%), combaterea corupției (32%), egalitatea de șanse (32%) și reducerea consumului de resurse (30%), potrivit studiului „Percepții în rândul populației naționale asupra temelor prioritare de sustenabilitate”, realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilității din România, și prezentat în cadrul dezbaterii.