Cercetătorii au descoperit un nou efect secundar al COVID-19. Ce este „Degetul COVID”

Oamenii de știință cred că pot explica "degetul Covid", unul dintre cele cinci tipuri de iritații care îi afectează pe unii pacienți infectați cu noul coronavirus.

06 oct. 2021, 17:56
Cercetătorii au descoperit un nou efect secundar al COVID-19. Ce este „Degetul COVID”

Degetul COVID. Cercetătorii spun că au identificat părţile sistemului imunitar care par a fi implicate. Descoperirea publicată în British Journal of Dermatology poate ajuta dezvoltare de tratamente pentru a uşura simptomele, relatează BBC. „Degetul Covid” pare a fi un efect secundar al trecerii corpului în etapa de apărare față de virus.

Poate să apară la orice vârstă, dar afectează mai frecvent copiii şi adolescenţii. Erupţia cutanată poate fi extrem de dureroasă şi poate duce la mâncărime. La nivelul degetului de la picior apar vezicule sensibile şi umflături.

Eurpţiile cutanate în urma infecţiei cu coronavirus apar în general la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu era făcută.

Valeriu Gheorghiță: „Dacă avem copilul simptomatic nu ne gândim la o răceală, e foarte posibil să fie COVID”
Descoperirile din studiului, bazate pe teste de sânge şi piele, sugerează că două părţi ale sistemului imunitar joacă un rol în aceste cazuri. Ambele implică mecanisme pe care organismul le foloseşte pentru a combate coronavirusul.

Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod greşit propriile celule şi ţesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator.

Românii vor face și a patra doză a vaccinului anti-Covid. Valeriu Gheorghiță: „Un rapel la fiecare șase luni”. Categoriile vizate
Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu „degetul Covid” în primăvara anului 2020 şi alte 13 persoane cu leziuni similare care nu erau legate de infecţiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Podiatrul din Marea Britanie, dr. Ivan Bristow, a spus că pentru majoritatea leziunile dispar de obicei de la sine. Dar unii ar putea avea nevoie de tratament. Descoperirea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient, a spus el.

Cercetătorii au urmarit situatia a 50 de persoane care aveau această afecțiune în primăvara anului 2020 și altor 13 persoane cu leziuni similare, care nu erau legate de infecțiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei. Ei speră că descoperirile vor ajuta pacienții și medicii să înțeleagă mai bine situația.

Ivan Bristow, pediatru în Marea Britanie, a explicat că la majoritatea pacienților leziunile dispar de obicei de la sine, așa cum se întâmplă în cazul perioadelor de frig sau în problemele de circulație. Unii însă aveau nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.

Explicațiile vor ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient problema, a spus el.

Dermatologul Veronique Bataille a spus că „degetul Covid” a fost văzut foarte frecvent în faza incipientă a pandemiei, dar a fost mai puțin frecvent în această perioadă când este răspândită varianta Delta. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că mai mulți oameni sunt vaccinați sau au o anumită protecție împotriva Covid.

După vaccinare, afecțiunea a fost prezentă mai rar, a spus ea. Problemele cutanate legate de Covid pot apărea destul de mult după infecția acută și la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu se face întotdeauna, a spus ea.