Cercetătorii britanici încep testele pentru a stabili dacă vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi eficient şi în cazul COVID-19

Vaccinul obișnuit împotriva tuberculozei, dezvoltat în 1921, e testat în aceste zile de către cercetătorii britanici pentru a stabili dacă poate salva viețile pacienților confirmați cu coronavirus.

RomaniaTV.net
11 oct. 2020, 17:55
Cercetătorii britanici încep testele pentru a stabili dacă vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi eficient şi în cazul COVID-19

Deși BCG a fost conceput special pentru a proteja împotriva tuberculozei, există dovezi potrivit cărora ar putea avea efecte benefice și când vine vorba de COVID-19.

Circa 1.000 de persoane vor lua parte la un test clinic realizat de Universitatea Exeter, după ce mai multe studii făcute în țări din Europa, SUA, Australia sau Africa de Sud au demonstrat că poate oferi protecție împotriva coronavirusului.

”Ar putea fi de o importanță globală”, a spus pentru BBC profesorul John Campbell, de la University of Exeter Medical School.

”Deși nu cred că (protecția) va fi specifică pentru Covid, are potențialul de a câștiga mulți ani, pentru ca vaccinurile anti-Covid să apară și poate alte tratamente să fie dezvoltate”, a mai spus el.

Testele clinice anterioare au arătat că vaccinul BCG a redus rata de mortalitate cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în mare parte reducând cazurile de pneumonie și septicemie.

Studiile făcute în Africa de Sud au arătat că vaccinul a redus cu 73% infecțiile nazale, gât și plămâni, iar cele din Olanda au demonstrat că a redus cantitatea de virus al febrei galbene din organism.