Cercetătorii din Israel au făcut o descoperire uriaşă: 18 medicamente aflate deja pe piaţă ar putea opri 100% coronavirusul

Oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim spun că au identificat mai multe medicamente care ar putea ajuta la tratarea, dacă nu chiar la „vindecarea” persoanelor care dezvoltă COVID-19 .

20 iul. 2021, 21:24
Cercetătorii din Israel au făcut o descoperire uriaşă: 18 medicamente aflate deja pe piaţă ar putea opri 100% coronavirusul

Prof. Shy Arkin, biochimist la Institutul de Științe ale Vieții Alexander Silberman, a declarat pentru The Jerusalem Post că în testele de laborator în care celulele infectate cu SARS-CoV-2 au fost plasate împreună cu medicamentele timp de două zile, „aproape 100% dintre celule au trăit, în ciuda faptului că au fost infectate cu virusul”. În schimb, fără compușii medicamentoși preexistenți, aproximativ 50% din celule au murit după ce au intrat în contact cu virusul.

Arkin și echipa sa au căutat printre aproximativ 2.800 de compuși aprobați pentru utilizare, identificând 18 medicamente pe care le-au considerat eficiente. Cercetătorii au reușit să demonstreze că mai mulți dintre acești compuși „au prezentat o potență remarcabilă împotriva întregului virus, în experimente in vitro”.

Două dintre medicamente sunt Darapladib, utilizat pentru tratamentul aterosclerozei, și Flumatinib, utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer al sângelui. Arkin a spus că ezită să împărtășească numele oricăruia dintre medicamente, adăugând că nu le poate recomanda până când nu vor fi supuse unor studii clinice adecvate. Echipa s-a concentrat pe reutilizarea medicamentelor pentru a accelera potențialii pași viitori de reglementare. Deoarece medicamentele sunt deja utilizate pentru alte afecţiuni, toxicitatea și efectele secundare ale acestora, spre exemplu, sunt deja cunoscute și aprobate.

Citeşte şi România se pregăteşte de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Virgil Musta: E important ca atunci când numărul cazurilor noi creşte să se revină la restricţii

Modul în care funcționează medicamentele este de inhibare a a două ținte ale virusului: proteina E (învelișul) și proteina a 3-a. Proteina E este cea mai conservată dintre toate proteinele virusului. De exemplu, în timp ce proteinele vârf ale SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1 (virusul din 2003) sunt doar aproximativ 75% identice, proteinele lor E sunt aproximativ 95% similare. Acest lucru înseamnă că medicamentele ar rămâne probabil eficiente chiar și atunci când virusul ar suferii mutaţii mutaţii, afirmă Arkin.

Arkin crede că echipa sa este pregătită pentru studii in vitro și in vivo și caută un partener farmaceutic care să ajute la realizarea acestor studii.

Citeşte şi OMS, avertismentul care dă fiori omenirii: „Pandemia nu s-a terminat. Este posibil să apară noi variante ale coronavirusului mult mai periculoase”