Cercetătorii prevăd modificări dramatice ale climei. Semnele care arată că vom avea parte de mari schimbări

Publicat: Vineri, 27 Martie 2020 09:22 // Actualizat: Vineri, 27 Martie 2020 09:22 // Sursa: romaniatv.net

În ultimele două săptămâni, grosimea stratului de ozon de deasupra Arcticii a coborât sub valoarea grosimii ce defineşte o gaură la polul opus, deasupra Antarcticii, conform lui Markus Rex, şeful Departamentului pentru fizică atmosferică de la Institutul German Alfred-Wegner. Totodată, gaura din stratul de ozon deasupra Antarcticii se vindecă și, la rândul său, inversează modificările provocate fluxului de vânturi în emisfera sudică.

Îmbunătăţirea nivelului stratului de ozon deasupra Antarcticii se poate datora unui fenomen neaşteptat de încălzire a temperaturii la mari altitudini, dar care se poate întâmpla ocazional. De asemenea, reducerea emisiilor de dioxid de carbon venite dinspre China a contribuit semnificativ la aceasta. Anterior, din cauza acestei găuri existente la polul Sud a făcut ca fluxul de vânturi să modifice modelele de precipitații și curenții oceanici din emisfera sudică și ţări precum Australia să sufere secetă severă.

Cercetătorii au folosit o serie de simulări computerizate pentru a arăta că fluxul a încetat să se deplaseze spre sud, în același timp în care gaura din stratul de ozon începe să se repare. În acelaşi timp, dacă fluxul vânturilor își inversează mișcarea spre sud, ar putea aduce ploile înapoi în Australia.

Citeşte şi Un nou studiu aduce veşti triste. Motivul pentru care jumătate din plajele lumii ar putea dispărea

Pericol de arsuri solare

Există însă schimbări şi la polul Nord, iar „în zonele în care grosimea stratului de ozon era maximă, pierderea este de aproximativ 90%", conform cercetătorului german Markus Rex. Aceste zone se întind pe o arie de trei ori mai mare decât cea a Groenlandei. În total, o arie de 20 de milioane de kilometri pătraţi (de 10 ori suprafaţa Groenlandei) a fost afectată în mai mare sau mai mică măsură.

Conform lui Markus Rex, acest lucru este cauzat de un vortex polar deosebit de puternic ce s-a produs în această iarnă şi de temperaturile neobişnuit de scăzute din stratosferă, stratul atmosferic care conţine şi stratul de ozon.

În prezent, aceste mase de aer se află încă deasupra zonei centrale a Arcticii, motiv pentru care europenii nu trebuie să-şi facă griji că ar putea suferi de arsuri solare mai devreme decât de obicei", susţine Rex, care a mai precizat că există şi posibilitatea ca aceste mase de aer să fie dislocate şi să înceapă să se deplaseze spre Europa în cursul lunii aprilie.

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii, a cărei descoperire în 1985 a dus la aprobarea Protocolului de la Montreal privind interzicerea treptată a produselor ce foloseau clorofluorocarburi (CFC), este în curs de închidere completă. În 2019, această gaură din stratul de ozon a înregistrat cea mai mică întindere din ultimii 30 de ani.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
schimbări climatice strat de ozon vortex polar
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H