Cerealele care refac ficatul, pancreasul, rinchii şi previn îmbătrânirea prematură. Cum se pot prepara

În Africa şi Asia, meiul se consumă de mii de ani. De câţiva ani, aceste cereale au devenit foarte populare şi în Europa, mai cu seamă după ce au ieşit la iveală principiile nutritive pe care le conţin şi virtuţile curative pe care le au. Meiul este recomandat mai cu seamă persoanelor cu intoleranţă la gluten.

16 oct. 2022, 16:16
Cerealele care refac ficatul, pancreasul, rinchii şi previn îmbătrânirea prematură. Cum se pot prepara

Deși se consideră mai degrabă hrană pentru păsări, meiul ar trebui să se-numere printre alegerile principale în dieta noastră, fiind foarte benefic bunei funcţionări a organismului nostru.

Valori nutriţionale

100 de grame de mei conţin 378 kcal, 11 g proteine, 73 g carbohidrați, 4,2 g lipide, 8 g fibre. Meiul este, de asemenea, bogat în fosfor şi magneziu, conţinând 13% din doza zilnică recomandată, dar şi în zinc şi calciu, în vitaminele B1 şi B6.

Cerealele care refac ficatul. Beneficiile consumului de mei

  • Bogat în antioxidanţi: antioxidanții permit organismului nostru să lupte împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi, principalele cauze ale îmbătrânirii premature a celulelor noastre. Legumele, fructele și meiul sunt o sursă excelentă de antioxidanți!
  • Nu conţine gluten, prin urmare, meiul este recomandat în special persoanelor cu boală celiacă, o afecţiune intestinală cronică și autoimună. Adesea asimptomatică, boala este în general responsabilă doar de tulburări minore. Însă atunci când apar simptomele, acestea pot fi diaree, greaţă, constipaţie şi chiar dureri abdominale. Singurul remediu pentru boală este eliminarea glutenului din dietă. Meiul furnizează carbohidrați esențiali care pot înlocui cu succes carbohidraţii din paste, pâine, griş, alimente care conţin gluten.
  • Este bogat în zinc: acest mineral este esențial pentru corpul nostru. Participă la vindecarea rănilor, dezvoltarea corectă a fătului, reacțiile imune, eliberarea insulinei.
  • Este o sursă bogată de fosfor şi magneziu: fosforul contribuie la formarea oaselor și a dinților, participă la regenerarea țesuturilor, la menținerea pH-ului sângelui și la constituirea membranelor celulare. Magneziul favorizează mineralizarea oaselor, formarea mușchilor şi buna funcționare a sistemului imunitar.
  • Meiul reface ficatul, pancreasul, rinichii și previne diabetul.

Cum poate fi consumat meiul

Meiul se poate prepara sub diverse forme, după gustul fiecăruia. De exemplu, se poate consuma fiert și amestecat cu diverse legume trase la tigaie peste care se poate adăuga puțin usturoi și un strop de suc de lămâie.

Citeste si Ce beneficii are oțetul de mere asupra organismului. Care este efectul consumului de oțet înainte de culcare

Lapte de casă din mei

De asemenea, se poate face lapte de casă din mei. Această reteta te va ajuta sa controlezi diabetul zaharat. Semintele pot fi consumate cu putina apa, lapte de soia, miere sau fructe.

Se pun 5 linguri de seminte de mei intr-un pahar de apa si se lasa sa stea pana dimineata, dupa care se strecoara si se pun semintele in blender, impreuna cu fructe sau lapte. Se amesteca pana la omogenizare si se adauga miere. Se consuma bautura dimineata pentru a avea energie pe parcursul zilei si pentru a pastra nivelul glicemiei in limitele normale.

Mei cu lapte

Dacă îți place orezul cu lapte, iată că poți înlocui orezu cu mei și obții o gustare delicioasă și foarte sănătoasă. De asemenea, poți face o budincă din mei la care poți adăuga fructe preferate uscate.

Citeste si Ceaiul-minune pe care Regele Charles îl bea în fiecare dimineață. Beneficii majore pentru sănătate + cum se prepară VIDEO