Certificat verde în România. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional”

Preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării a declarat că măsura de impunere a certificatului verde în localităţile în care incidenţa este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi constituţională.

17 sept. 2021, 08:38
Certificat verde în România. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional”

Certificat verde în România. Preşedintele CNCD spune că prima condiţie pentru ca această limitare să fie constituţională este ca ea să fie adoptată prin Lege, în Parlament.

Certificat verde în România, răsturnare de situaţie. Ce spune preşedintele CNCD

Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, spune că măsura introducerii certificatului verde în România nu poate fi adoptată printr-o hotărâre de Guvern, fiind nevoie să treacă prin Parlament pentru a fi constituţională.

„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administraţiei centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţei de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba, potrivit Hotnews. 

Citeşte şi Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Spania, Danemarca au intrat în zona verde

Preşedintele CNCD a precizat că în ţări precum Franţa sau Italia, certificatul verde a fost reglementat în mod expres prin lege, nu prin acte administrative precum hotărâri de guvern sau ordonanţe ministeriale.

Întrebat dacă certificatul verde reprezintă sau nu o discriminare, şeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmăreşte atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată şi proporţională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecţia sănătăţii publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate şi necesare şi proporţionale cu scopul urmărit”, a mai precizat preşedintele CNCD.

Citeşte şi Florin Cîțu, despre certificatul verde: Am luat această decizie ca să nu mai închidem economia

Reamintim că Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, o decizie prin care se va introduce un certificat verde în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăşi plafonul de 6.

Certificatul verde se va folosi pentru competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, pentru organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spaţii închise (nunţi, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri, organizarea de conferinţe în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi demonstraţii, dar şi pentru acces în restaurante, cafenele, în spaţii închise, în intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spaţii închise, activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise şi cu activitatea piscinelor interioare.

Hotărârea CNSU trebuie să fie avizată prin Hotărâre de Guvern. În acest sens, o şedinţă de guvern este prevăzută pentru vineri după-amiază.