Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer. Anunţ de ultimă oră pentru vaccinaţi

Potrivit unui studiu citat de profesorul universitar Bogdan Glăvan, vaccinului anti-covid produs de Pfizer îi scade eficienţa împotriva bolii simptomatice după cinci luni de la administrare.

30 aug. 2021, 08:58
Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer. Anunţ de ultimă oră pentru vaccinaţi
Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer. Anunţ de ultimă oră pentru vaccinaţi

Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer. Conform unui studiu din Qatar citat de profesorul universitar Bogdan Glăvan, o persoană vaccinată cu serul de la Pfizer se poate infecta şi transmite virusul mai departe după cinci luni de la administrare.

Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer

”Cu alte cuvinte, vaccinul este foarte eficient împotriva îmbolnăvirii grave. Însă după vreo 5 luni nu mai contează, poți lua și transmite virusul mai departe. Cine s-a vaccinat în ianuarie-martie, să ridice mâna?”, a transmis profesorul Bogdan Glăvan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit studiului din Qatar citat de profesorul universitar, eficacitatea estimată a vaccinului Pfizer împotriva oricărei infecții, asimptomatice sau simptomatice, a fost neglijabilă în primele două săptămâni după prima doză, a crescut la 36,5% (IC 95%: 33,1-39,8) în a treia săptămână după prima doză și a atins vârful său la 72,1% (IÎ 95%: 70,9-73,2) în primele cinci săptămâni după a doua doză.

Citeşte şi Directorul Pfizer anunţă că vaccinarea anti-Covid ar putea fi necesară în fiecare an

”Eficacitatea a scăzut treptat după aceea, scăderea accelerând ≥ 15 săptămâni după a doua doză, atingând niveluri de protecție diminuate până în a 20-a săptămână. Eficacitatea împotriva infecției simptomatice a fost mai mare decât împotriva infecției asimptomatice, dar a scăzut în același mod. Eficacitatea împotriva oricărei boli severe, critice sau fatale a crescut rapid la 67,7% (IÎ 95%: 59,1-74,7) până în a treia săptămână după prima doză și a atins 95,4% (IÎ 95%: 93,4-96,9) în primele cinci săptămâni după a doua doză, unde a persistat cam la acest nivel timp de șase luni.”, arată studiul citat de Bogdan Glăvan.

Prin urmare, „protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției pare să scadă rapid după vârful său imediat după a doua doză, dar persistă la un nivel robust împotriva spitalizării și decesului timp de cel puțin șase luni după a doua doză.”

Reamintim că vaccinul Pfizer este primul ser anti-covid care primeşte aprobare completă de la FDA ( Food and Drug Administration), organismul american de reglementare a alimentelor şi medicamentelor.

FDA a autorizat pe deplin serul administrat în două doze în cazul persoanelor cu vârste de peste 16 ani, acesta devenind astfel primul vaccin împotriva Covid-19 care depăşeşte ultimul obstacol normativ, scrie NBC.

„Aprobarea FDA a acestui vaccin este un punct de referinţă pe măsură ce continuăm să luptăm cu pandemia de Covid-19. În timp ce milioane de oameni au primit deja în siguranţă vaccinuri Covid-19, recunoaştem că, pentru unii, aprobarea FDA a unui vaccin ar putea acum să insufle încredere mai mare spre a fi imunizaţi. Momentul important de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de a modifica traiectoria pandemiei în SUA”, a transmis Dr. Janet Woodcock, comisar FDA .

Citeşte şi Vaccinul Pfizer devine obligatoriu în armata americană după ce a fost aprobat definitiv