Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil, după ce Tribunalul Cluj a validat documentul, respingând în acelaşi timp acţiunea de anulare a acestuia înaintată de către Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu /CIDRM/, se arată într-un comunicat de presă.
Romania TV
18 apr. 2012, 14:53
Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Potrivit sursei citate, Tribunalul Cluj a validat, marţi, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 şi a respins acţiunea unor ONG-uri de anulare a documentului emis pentru proiectul minier propus de RMGC.

‘În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în mod definitiv şi irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC’, se menţionează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

Validarea certificatului de urbanism se face pentru a patra oară în ultimii doi ani, atât de către instanţele din Bucureşti, cât şi de cele din Cluj.

‘Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun şi către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a câştigat 15 procese importante, majoritatea iniţiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă şi împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranţe că ne îndreptăm spre o rezoluţie cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul şi dezvoltarea durabilă a zonei Roşia Montană’, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

Conform datelor companiei investitoare, care citează estimările din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management, la un preţ al aurului de 900 de dolari/uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde dolari incluzând efectele de multiplicare. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1.600 dolari/uncie. Proiectul minier de la Roşia Montană va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane dolari la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din localitate şi din România.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (cu 19,31%) şi Gabriel Resources (80,69%).

La începutul lunii aprilie, Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu anunţau că planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană în ianuarie 2009, au fost anulate definitiv, potrivit verdictului Curţii de Apel Alba Iulia.

Sursa citată arăta că decizia instanţei a fost pronunţată într-o acţiune judecătorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior Roşia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană, iar hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
Playtech.ro
Te va afecta direct: Ce se scumpește după prăbușirea leului în fața euro
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Zodia prinsă în mijlocul unei furtuni. Totul pare să se destrame
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică