Ceva mai mulți clienți la Bursă, dar afaceri mai slabe pentru brokeri

Numărul investitorilor la Bursă ar fi în ușoară creștere, dar veniturile brokerilor sunt tot în scădere, dacă luăm ca reper statisticile pe 2011 ale uneia dintre cele mai mari case de brokeraj de retail din România, Intercapital Invest. Aceasta a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, cu 19,2% mai mică față de 2010 şi mai mică şi faţă de cea 2009. Criza a amânat şi listarea firmei la Bursă.

27 ian. 2012, 10:01
Ceva mai mulți clienți la Bursă, dar afaceri mai slabe pentru brokeri

Scăderea afacerilor Intercapital nu se potriveşte nici cu creşterea numărului de investitori şi nici cu creşterea valorii tranzacţiilor intermediate la Bursă, ceea ce înseamnă că brokerii şi-au redus comisioanele.

 

Valoarea totală a tranzacţiilor intermediate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de către Intercapital Invest a fost în 2011 de 540,5 milioane de lei, cu 5 milioane mai mare decât în 2010. La Bursa de produse derivate SIBEX, din Sibiu, rulajul a fost cu peste 10% mai mare.

 

Reprezentativitatea pentru piaţă a rezultatelor Intercapital Invest este  susţinută de faptul că este a opta casă de brokeraj autohtonă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)  după valoarea tranzacţiilor intermediate anul trecut (excluzând băncile, sau societăţile de brokeraj ale acestora).

 

Cota de piaţă a Intercapital este de 2,33%, în condiţiile în care doar un membru al Bursei are peste 10% şi numai 18 peste 1%.  La Bursă tranzacţionează peste 60 de companii de brokeraj, inclusiv băncile.

 

Scăderea afacerilor brokerilor vine şi în contextul scăderilor semnificative ale  celor mai importanţi indici ai Bursei din Bucureşti. Indicele BET – XT, care face media ponderată a variaţiilor preţurilor celor mai importante 25 de acţiuni, inclusiv societăţile de investiţii financiare, a scăzut cu aproape 9%, dar BET, indicele celor mai importante 10 acţiuni, a pierdut aproape 18%. Indicele BET-FI, al scoietăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea, a scăzut cu 12%.

 

Brokerii de la Intercapital au fost implicaţi, anul trecut, în intermedierea listării companiei de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) pe piaţa reglementată a Bursei şi au transferat companiile Electromagnetica şi Artego de pe piata Rasdaq pe piaţa reglementată, potrivit unei note emise de companie.

 

Intercapital face parte din consorţiul care va intermedia oferta publică secundara de vânzare de acţiuni Transelectrica, programată în primul trimestru al anului 2012.

 

Totodată, firma are o subsidiară de management al investiţiilor, Intercapital Investment Management, care administrează fonduri mutuale cu active de 11 milioane de lei şi care folosesc drept vehicule de plasament tampon pentru investitorii la Bursă, atunci când performanţele acesteia sdunt descurajante. Cifra de afaceri estimată a Intercapital Investment Management a fost de 0,79 milioane lei în 2011, faţă de 0,26 milioane lei în 2010.