China a început construirea celui de-al doilea portavion al său

Un înalt responsabil comunist chinez a anunţat sâmbătă că Beijingul a început construirea celui de-al doilea portavion al său, alte două nave de acest tip fiind prevăzute în viitor, potrivit presei locale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 ian. 2014, 12:44
China a început construirea celui de-al doilea portavion al său

Este pentru prima dată când un oficial chinez confirmă activitatea în desfăşurare de construire a acestui al doilea portavion, în marele port Dalian din nord-estul Chinei, a precizat publicaţia Nanfang Dushibao.

Anunţul a fost făcut de Wang Min, secretar al Partidului Comunist din provincia Liaoning, unde se află Dalian, în cadrul unei reuniuni, sâmbătă, a adunării populare provinciale, a indicat la rândul său cotidianul Takungpao, o publicaţie din Hong Kong apropiată de autorităţile chineze.

Lucrările pentru construirea celei de-a doua nave amiral chineze vor dura şase ani, a spus Wang, potrivit căruia China va dispune pe termen lung de patru portavioane.

În septembrie 2012, China a pus în funcţiune primul său portavion, Liaoning, o navă cu o lungime de 300 de metri întruchipând ambiţiile sale maritime.

Această navă a fost recondiţionată şi echipată la Dalian, pornind de la carena unei nave de război destinate iniţial Marinei sovietice.

Această punere în serviciu a survenit în plină criză a relaţiile dintre Beijing şi Tokyo în jurul insulelor Diaoyu, în chineză, şi Senkaku, în japoneză, situate în Marea Chinei de Est. Înalţi responsabili militari chinezi au dezvăluit atunci intenţia Beijingului de a se dota cu mai multe portavioane, însă fără a oferi detalii.