China a lansat o navetă fără echipaj, în pregătirea primei sale staţii spaţiale

China a lansat, cu succes, o navetă fără echipaj, în prima sa misiune pentru construcţia unei noi staţii spaţiale, până în 2020.

RomaniaTV.net
01 nov. 2011, 09:07
China a lansat o navetă fără echipaj, în pregătirea primei sale staţii spaţiale

Naveta Shenzhou 8 a fost lansată marţi dimineaţă la bordul unei rachete chinezeşti Long March 2F, de la centrul de lansare Jiuquan, din Mongolia.

Operaţiunea a fost un succes total, iar Shenzhou 8 a intrat pe orbită la 20 de minute după lansare, panourile sale solare deschizându-se conform planului.

În următoarele două zile, Shenzhou 8 se va întâlni cu modulul spaţial robotic Tiangong 1, care orbitează Terra de o lună. Întâlnirea între Shenzhou 8 şi Tiangong 1 va fi prima andocare spaţială pentru China.

Naţiunea doreşte o staţie spaţială cu echipaj uman până în 2020, iar până la sfârşitul lui 2012, China va mai lansa încă două misiuni de andocare pe Tiangong 1 cu naveta Shenzhou. Cel puţin una dintre aceste misiuni va avea la bord echipaj uman.

China este singura ţară din lume, după Rusia şi SUA, care a construit o navetă spaţială ce poate purta oamenii în spaţiu.

„Vom deschide staţia noastră spaţială pentru a crea o platformă de cercetări ştiinţifice pentru experţii chinezi şi colegii lor din întreaga lume”, a declarat Zhou Jianping, directorul programului spaţial din China.