China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”

China a denunţat luni o declaraţie a liderilor Grupului celor Şapte în care Beijingul a fost mustrat cu privire la o serie de probleme, precizând că este un amestec grav în afacerile interne ale ţării.

14 iun. 2021, 11:32
China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”

Liderii G7 au cerut duminică Chinei să respecte drepturile omului în regiunea musulmană Xinjinag, Hong Kongului să păstreze un grad înalt de autonomie şi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului – toate, probleme extrem de sensibile pentru Beijing.

Ambasada Chinei de la Londra a transmis că este extrem de nemulţumită şi se opune cu hotărâre la menţiunile despre Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan care distorsionează faptele şi prezintă „intenţii sinistre ale câtorva ţări precum Statele Unite”.

Nu trebuie intervenit în afacerile interne ale Chinei, reputaţia Chinei nu trebuie calomniată şi interesele Chinei nu trebuie încălcate„, se arată în declaraţie.  „Ne vom apăra hotărât suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare, şi vom riposta la tot felul de nedreptăţi şi încălcări impuse Chinei„.

Citeşte şi Comandant de navă român zace mort de două luni în China. Familia disperată nu-l poate aduce acasă. Cum vor autoritățile să scape de cadavru

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a afirmat, citat de Reuters, că declaraţia de duminică de la G7 este o mişcare semnificativă pentru grup, în timp ce liderii s-au adunat în jurul nevoii de a „contracara şi de a concura” cu China pentru provocări care variază de la protejarea democraţiei până la cursa tehnologică.

Ambasada Chinei a transmis că G7 ar trebui să facă mai multe lucruri care să conducă la promovarea cooperării internaţionale în loc să creeze artificial confruntări şi fricţiuni.

Citeşte şi Kate Middleton şi Jill Biden, soţia preşedintelui SUA, prima întâlnire cu ocazia summitului G7. Ce i-a dezvăluit despre micuţa Lilibet

În altă ordine de idei, la summit-ul G7, preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul britanic Boris Johnson să se asigure că procesul de pace din Irlanda de Nord este protejat pe fondul disputei cu Bruxellesul privind acordurile comerciale post-Brexit, a dezvăluit Casa Albă. Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a mai precizat că Biden – care se declară mândru de rădăcinile sale irlandeze – a avut o „discuţie sinceră” cu Johnson despre această chestiune în timpul summitului G7 din Cornwall. „Preşedintele, în mod natural şi cu profundă sinceritate, l-a încurajat pe prim-ministru să protejeze Acordul din Vinerea Mare şi progresele făcute sub acesta. Nu voi intra în detalii dincolo de aceasta”, a declarat el.


loading...
Partenerii noștri