Comandant de navă român zace mort de două luni în China. Familia disperată nu-l poate aduce acasă. Cum vor autoritățile să scape de cadavru

Un comandant de navă român zace mort, de două luni în China, întrucât autoritățile chineze nu permit repatrierea din cauza epidemiei de Covid-19.

12 iun. 2021, 10:23
Comandant de navă român zace mort de două luni în China. Familia disperată nu-l poate aduce acasă. Cum vor autoritățile să scape de cadavru

Un comandant de navă român, Dan Sandu, zace mort, în China, de două luni, deoarece autoritățile chineze nu vor să-l repatrieze din cauza epidemiei de Covid-19. Mai mult, s-a hotărât că singura soluție viabilă, pentru trupul neînsuflețit al românului, este așa-numita „înmormântare în mare”, adica aruncarea cadavrului peste bord. Autoritățile vor să recurgă la această metodă întrucât se tem de o eventuală infectare cu tulpina indiana de Covid-19.

Soția comandantului, Gabriela Sandu, este disperată să-și aducă soțul acasă, pentru a-l conduce pe ultimul drum și a-și lua rămas bun de la el, într-o ceremonie de înmormântare pe teritoriul României.

„În acest moment, dorinţa mea este ca nici într-un caz să nu fie aruncat în mare, că sună foarte pompos, înmormântare în mare, dar nu este. Deci, aşa cum este interzis să arunci plastice în mare, cum poţi să arunci un om în mare? Numai pentru că a avut nenorocul să moară pe vapor şi să fie exact în perioada epidemiei de COVID”, a afirmat Gabriela Sandu.

Un comandant român de navă și cauzele decesului

La data de 15 aprilie, nava pe care se afla comandantul Dan Sandu a ajuns în portul Chinei, pentru a descărca 25.000 de tone de lingouri de aluminiu, iar patru zile mai târziu, românul a decedat.

„De atunci, corpul neînsufleţit al comandantului român se află în frigiderele navei. Nava şi-a continuat voiajul prin diferite porturi pentru a încerca să repatrizeze trupul neînsufleţit. A fost în Singapore, Coreea de Sud, Malaysia, Taiwan, Vietnam, Filipine şi Japonia. Niciuna dintre aceste ţări nu a dorit preluarea trupului neînsufleţit”, a declarat Aadrian Mihălcoiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Familia a făcut o cerere de repatriere la către Ministerul Afacerilor Externe din România și așteaptă răspunsul autorităților din România, pentru a-l putea aduce acasă pe comandantul de navă Dan Sandu, titrează Antena 3.

Potrivit medicilor, comandantul român a murit în urma unui infarct miocardic.