China: Fostul şef al Securităţii a fost arestat şi exclus din Partidul Comunist

Fostul ministru chinez al Securităţii publice, Zu Yongkang, acuzat de corupţie şi de dezvăluirea unor secrete de stat, a fost exclus din Partidul Comunist şi arestat, transmite vineri agenţia Xinhua, citată de AFP, citată de Agerpres.

05 dec. 2014, 21:27
China: Fostul şef al Securităţii a fost arestat şi exclus din Partidul Comunist

‘S-a folosit de puterea sa pentru a-şi ajuta apropiaţii să obţină profituri din contractele comerciale, rezultând astfel pierderi serioase pentru stat’, menţionează agenţia oficială chineză.

În vârstă de 72 de ani, el este demnitarul chinez cu rangul cel mai înalt arestat din anul 1980, când a avut loc procesul grupului denumit ‘banda celor patru’, printre care s-a numărat şi văduva lui Mao Zedong, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Oficial chinez, suspendat din Biroul politic al Partidului Comunist

Odată cu numirea în funcţia de ministru al Securităţii, în anul 2002, Zu Yongkang a fost primit în Biroul Politic, cel mai înalt for decizional al partidului. Din această poziţie, el s-a remarcat prin reprimarea revoltelor din regiunile autonome Tibet, în 2008, şi Xinjiang, în 2009. Dar el a căzut în dizgraţie în luna iulie a anului în curs, când a început ancheta împotriva lui.

În luna octombrie, un general ajuns până în cele mai înalte sfere ale puterii înainte de a fi destituit şi exclus din Partidul Comunist în urma unei anchete anticorupţie a recunoscut că a luat mită. Anterior, în cadrul plenarei anuale a partidului, s-a decis excluderea din formaţiune a încă cinci înalţi responsabili vizaţi de vasta campanie anticorupţie lansată cu doi ani în urmă de preşedintele Xi Jinping.