China, pusă la zid şi de NATO, după ce a fost criticată de G7. „E acuzată de provocări la adresa ordinii internaţionale”

Ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă "provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli", au afirmat liderii NATO într-o declaraţie comună semnată înainte de începerea summitului de luni de la Bruxelles.

14 iun. 2021, 15:43
China, pusă la zid şi de NATO, după ce a fost criticată de G7. „E acuzată de provocări la adresa ordinii internaţionale”

Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale’‘ (ale NATO), se spune în declaraţie, subliniind capacităţile nucleare în creştere ale Chinei şi cooperarea dintre Beijing şi Moscova. Este pentru prima dată când liderii NATO au adoptat în mod colectiv o poziţie atât de fermă faţă de China.

”NATO menţine un dialog constructiv cu China acolo unde este posibil”, se arată în declaraţia liderilor. Provocările comune, cum ar fi clima, oferă, de asemenea, ”oportunităţi” de cooperare. Declaraţia NATO urmează unui mesaj similar semnat la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Marea Britanie, unde principalele naţiuni industrializate s-au angajat să adopte o poziţie mai fermă faţă de China. Beijingul a ripostat imediat la această declaraţie.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden i-a îndeamnat pe aliaţii din NATO să înfrunte împreună ”noile provocări” pe care le reprezintă China şi Rusia. ”Există o conştientizare tot mai constantă în aceşti ultimi doi ani a faptului că ne confurntăm cu noi provocări. Avem o Rusie care nu acţionează în mod conform faţă de ceea ce am sperat noi. Şi China”, a apreciat el la prima sa întâlnire în calitate de preşedinte cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Citeşte şi China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”

Joe Biden a insistat asupra ”necesităţii unei mai mari coordonări între aliaţi” şi a afirmat importanţa pe care o reprezintă Aliana Nord-Atlantică pentru Statele Unite.

”Vreau să fie clar: NATO este de o importanţă capitală pentru interesele noastre. Dacă n-ar exista, ar trebui să inventăm ceea ce permite ea Americii să facă în lume”, a declarat el într-un mesaj care reprezintă o ruptură completă faţă de poziţia predecesorului său Donald Trump. ”Eu le amintesc în mod constant americanilor că atunci când America a fost atacată pentru prima oară pe teritoriul său de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, (la 11 septembrie 2001), NATO s-a mobilizat. Aliaţii au onorat Articolul 5 (al Tratatului care impune ca celalte state să ajute un stat atacat) şi vreau ca întreaga Europă să ştie că Statele Unite aici şi se bucură că s-au întors”, a mai spus Biden.

Citeşte şi Joe Biden, mesaj pentru aliaţii NATO. „Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici”


loading...