Joe Biden, mesaj pentru aliaţii NATO. „Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici”

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" şi vrea ca Europa să ştie că Statele Unite sunt de partea sa.

14 iun. 2021, 15:24
Joe Biden, mesaj pentru aliaţii NATO. „Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici”

Declaraţia lui Joe Biden a fsot făcută înainte de primul summit NATO la care participă în calitate de preşedinte. Reuniunea la nivel înalt este considerată ca un punct de cotitură al relaţiilor dintre Statele Unite şi Europa care au fost deteriorate în mandatul lui Donald Trump.

„Articolul 5 este o obligaţie sacră”, a afirmat Joe Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice.

„Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici”, a subliniat preşedintele SUA, conform Agerpres.

Joe Biden, cu ocazia summitului NATO. „Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă”

De asemenea, Joe Biden a avertizat că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, generate de Rusia şi China.

„Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China”, a apreciat Joe Biden.

Citeşte şi: Vladimir Putin, avertisment despre aderarea Ucrainei la NATO. „Rachetele lansate din România sau Polonia vor putea ajunge la Moscova în 7-10 minute”

Odată ajuns la sediul NATO de la Bruxelles, Joe Biden a fost primit de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform EFE.

De asemenea, politica practicată de China este un subiect important pe agenda summitului NATO de la Bruxelles. De altfel, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO trebuie să răspundă la ascensiunea economică, politică și militară a Chinei.

„Ştim că China nu ne împărtăşeşte valorile. Trebuie să răspundem împreună, ca alianţă”, a afirmat Stoltenberg.

Secretarul general NATO a subliniat Beijingul nu este un inamic sau adversar.

„China nu este adversarul nostru, inamicul nostru. Nu va exista un război rece cu China. Dar trebuie să facem faţă provocărilor pe care le ridică China la adresa securităţii noastre”, a mai spus Stoltenberg, conform Digi24.

De asemenea, alaţii NATO vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. Cu prilejul summit-ului au loc și mai multe întâlniri bilaterale. Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Angela Merkel.

Şi preşedintele Klaus Iohannis participă la Summitul NATO, prilej cu care va susţine procesul de adaptare al Alianţei la actualul context de securitate în aşa fel încât organizaţia să devină mai puternică din punct de vedere politic şi militar.

Citeşte şi: Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles. Joe Biden participă prima oară la reuniunea la nivel înalt