China vorbeşte despre subvenţiile de stat acordate firmelor industriale

China a acceptat marţi să abordeze o problemă care îngrijorează Uniunea Europeană, şi anume subvenţiile de stat acordate firmelor industriale, a anunţat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după întâlnirea cu premierul chinez Li Keqiang, transmite Reuters.

09 apr. 2019, 17:55
China vorbeşte despre subvenţiile de stat acordate firmelor industriale

„Ambele părţi vor intensifica discuţiile în scopul întăririi reglementărilor internaţionale în domeniul subvenţiilor industriale”, se arată într-o declaraţie comună a celor două mari puteri comerciale globale.

Premierul Li le-a spus jurnaliştilor că statul chinez este pregătit să încurajeze un mediu de afaceri mai bun pentru companiile străine. Beijingul nu va mai forţa companiile străine să împartă cunoştinţele de specialitate sensibile când operează în China, a dat asigurări oficialul chinez, informează Agerpres.

„Companiile europene vor avea parte de tratament egal”, a adăugat acesta.

Citeşte şi China se apără după ce a fost acuzată că ar dori să divizeze statele Uniunii Europene

Guvernele occidentale se plâng de mult timp că firmele lor sunt puse sub presiune să împartă cu partenerii lor din societăţile mixte din China cunoştinţele de specialitate în domeniul tehnologiei, ca o condiţie pentru a face afaceri în statul asiatic. Acea tehnologie este deseori folosită de competitorii chinezi, care vând la preţuri mai scăzute decât companiile occidentale, susţine UE.

Tusk a declarat că pentru prima dată China a fost de acord să se angajeze în discuţii privind reformarea reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), „această prioritate cheie pentru Europa”.

Marţi se desfăşoară la Bruxelles cea de-a 21-a reuniune UE – China.