China vs. Elon Musk. Oamenii de știință chinezi caută un plan pentru distrugerea sateliților Starlink

Cercetătorii militari chinezi spun că țara lor trebuie să fie capabilă să dezactiveze sau să distrugă sateliții Starlink ai SpaceX, dacă aceștia amenință securitatea națională.

27 mai 2022, 20:14
China vs. Elon Musk. Oamenii de știință chinezi caută un plan pentru distrugerea sateliților Starlink

Potrivit unui articol publicat de o echipă de cercetători, China trebuie să dezvolte capabilități anti-sateliți, inclusiv un sistem de supraveghere cu o scară și sensibilitate fără precedent, pentru a urmări și monitoriza fiecare satelit Starlink. Studiul a fost condus de Ren Yuanzhen, cercetător la Institutul de Monitorizare şi Telecomunicații din Beijing, sub forța de sprijin strategic a PLA. Printre coautorii au fost incluşi şi câțiva oameni de știință veterani din industria de apărare a Chinei, scrie South China Morning Post.

Ar trebui adoptată o combinație de metode de distrugere soft și hard, pentru a face ca unii sateliți Starlink să-și piardă funcțiile și să poată fi neutralizat sistemul de operare al constelației”, se arată în lucrarea cercetătorilor. Nu este clar exact ce metode ar fi folosite, dar laserele, tehnologia cu microunde sau chiar sateliții mai mici ar putea fi folosiţi de către chinezi pentru a-şi atinge scopurile, scrie Newsweek.

Cu peste 2.300 de sateliți și numărând pe orbită, Starlink este considerat în general indestructibil, deoarece sistemul își poate menține funcționarea corectă după pierderea unor sateliți. SpaceX a semnat un contract cu Departamentul de Apărare al SUA pentru dezvoltarea unei noi tehnologii bazate pe platforma Starlink, inclusiv instrumente sensibile capabile să detecteze și să urmărească armele hipersonice care călătoresc cu de cinci ori viteza sunetului și chiar mai repede, în atmosfera Pământului. Sateliții Starlink sunt, de asemenea, echipați cu propulsoare de ioni care le permit să schimbe rapid orbitele pentru o mișcare ofensivă împotriva țintelor de mare valoare din spațiu, potrivit echipei lui Ren.

Citeşte şi Elon Musk a anunţat că reţeaua de sateliţi Starlink e deja activă deasupra Ucrainei

Starlink este cel mai ambițios proiect de comunicații prin satelit de până acum, oferind bandă largă de servicii de internet pentru utilizatorii comerciali și militari din întreaga lume.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, s-a bucurat de o popularitate uriașă în China ca model de urmat pentru inovare. Dar criticile la adresa lui Musk și a companiilor sale au crescut semnificativ după ce doi sateliți Starlink s-au apropiat anul trecut periculos de aproape de stația spațială chineză.

Citeşte şi Elon Musk, previziuni pentru 2022: criptomonede, umanoizi şi alte droguri