Chinezii, obligaţi prin lege să-şi viziteze părinţii bătrâni

Chinezii sunt obligaţi prin lege să-şi viziteze părinţii în vârstă, în caz contrar riscând să fie daţi în judecată chiar de către cei care le-au dat viaţă.

RomaniaTV.net
01 iul. 2013, 09:51
Chinezii, obligaţi prin lege să-şi viziteze părinţii bătrâni

Cerinţa ca cetăţenii Chinei să-şi viziteze sau să ţină legătura cu părinţii în vârstă, sub ameninţarea de a fi daţi în judecată, a intrat în vigoare luni, în contextul în care această ţară se confruntă cu dificultăţi tot mai mari în a avea grijă de populaţia de vârsta a treia.

Modificările la legislaţie nu schimbă prea mult situaţia actuală, deoarece părinţii în vârstă din China puteau să îşi dea deja în judecată copiii maturi din cauza lipsei sprijinului afectiv.

Textul noii legi nu menţionează şi numărul necesar de vizite sau natura potenţialelor sancţiuni.

Unul dintre autorii proiectului, profesorul de drept Xiao Jinming de la Universitatea Shandong, susţine că unul dintre principalele scopuri ale legii este de a atrage atenţia asupra faptului că persoanele în vârstă au nevoie de sprijin afectiv.

Iniţiativa a venit în urma înmulţirii situaţiilor când părinţi în vârstă au fost abandonaţi sau ignoraţi de copiii lor.

Cele trei decenii de dezvoltare rapidă a Chinei au accelerat despărţirea familiei tradiţionale extinse în China. În plus, există puţine alternative ieftine, cum ar fi aziluri sau centre de îngrijire, pentru bătrâni sau pentru persoanele care nu mai pot trăi pe cont propriu.