Chiriile la apartamente se scumpesc înainte de începerea anului universitar. Unde pot găsi studenții locuințe la prețuri atractive

Cererea crescută generată de revenirea studenților la studii a determinat ca prețurile solicitate pentru apartamentele date spre închiriere în marile centre universitare să crească încă din luna iulie, spre deosebire de anii anteriori.
Alina Costache
29 aug. 2022, 19:21
Chiriile la apartamente se scumpesc înainte de începerea anului universitar. Unde pot găsi studenții locuințe la prețuri atractive

Cererea crescută generată de revenirea studenților la studii a determinat ca prețurile solicitate pentru apartamentele date spre închiriere în marile centre universitare să crească încă din luna iulie, spre deosebire de anii anteriori.

Citește și Inflaţia a dus la explozia chiriilor. Preţul mediu pentru un apartament a trecut de 5.000 de dolari pe lună, în Manhattan

Datele arată că la finalul lunii august, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidențiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei. Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu 1 și 2 camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Așteptările proprietarilor se situează, în medie, la un nivel similar cu perioada prepandemică, pe unele segmente de piață. Primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri este ocupat de Cluj-Napoca, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere. La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere.

Cererea pe segmentul chiriilor a crescut considerabil în această vară. Cea mai mare creștere a avut loc în București, unde numărul căutărilor legate de chirii a crescut cu 24.2% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în Brașov este o creștere de 22.8% a numărului de căutări, în timp ce în Cluj-Napoca cererea a crescut cu 19.9%.

În Capitală, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 283 de euro în august 2022, în creștere cu 8%, de la nivelul de 260 de euro pe lună consemnat în perioada similară din 2021. Pe de altă parte, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, prețurile pentru garsoniere și studiouri sunt mai mici cu aproximativ -2.5%.

Pe de altă parte un apartament cu două camere, se închiriază acum cu 430 de euro pe lună, în creștere cu 7%, de la o medie de 400 de euro pe lună în august anul trecut.

Un apartament cu trei camere ajunge la o medie de 600 euro pe lună, cu 4% mai mult  comparativ cu anul precedent.

Cei interesați pot găsi, însă, și prețuri mai accesibile, cele mai mici chirii înregistrându-se în zona Mărgeanului (5,6 euro/mp), Prelungirea Ghencea (5,7 euro/mp) și Apusului (5,8 euro/mp).

În ultimul an suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ și în Cluj-Napoca, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un ușor decalaj față de perioada pre-pandemică, de -0.3%.

Și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, la fel ca în București, consemnăm o depășire (+6%).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile segmentului locuințelor cu trei camere au crescut cu 14.5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, pe acest segment au fost depășite cu aproape 2% prețurile solicitate în 2019.

Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someșeni (6,3 euro/mp), Câmpului (6,7 euro/mp) și Grigorescu (7,4 euro/mp), în vreme ce Mărăști, Horea sau Calea Turzii se numără printre cele mai scumpe zone cu prețuri care depășesc 8 euro/mp.

În Timișoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere se situează, la finalul verii 2022, la 200 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii la închiriere pentru această categorie au suferit un declin de -10%.

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu anul trecut, o creștere ușoară a prețului mediu solicitat, acesta ajungând la 330 de euro pe lună, față de 310 de euro pe lună. Pe de altă parte, comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, constatăm în continuare o diferența de 6%.

Prețurile pentru un apartament cu trei camere în Timișoara se situează în momentul de față la un nivel de 390 de euro pe lună, comparativ cu 360 de euro, consemnat în 2021. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii la închiriere pentru această categorie sunt în continuare mai accesibile cu 2.6%.

Potrivit Imobiliare.ro, cele mai accesibile chirii din Timișoara sunt în zonele Fabric (4,9 euro/mp), Freidorf (5,3 euro/mp) și Steaua (5,3 euro/mp). Pe de altă parte, cele mai scumpe zone din Timișoara sunt Take Ionescuc, Medicină, Circumvalațiunii, Aradului și Torontalului/Bucovinei.

În orașul Iași, suma medie solicitată pentru o garsonieră sau un studio este de 250 de euro pe lună , ceea ce semnifică o creștere de 4%, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. Totodată, a fost atins nivelul de preț practicat înainte de pandemie.

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o creștere de la 325 eurp/lună la 350 de euro pe lună. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii actuale sunt cu aproape 3% mai mari și la Iași fiind recuperate scăderile din pandemie pe segmentul de două camere.

Respectând aceeași tendință ca celelalte categorii de apartamente din Iași, locuințele cu trei camere se situează la un nivel de preț mai ridicat decât în 202, cu o chirie medie de 425 de euro pe lună, față de 400 de euro pe lună.

Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Iași s-au înregistrat în zona Dacia (5,2 euro/mp), Frumoasa (5,7 euro/mp) și Mircea cel Bătrân (6,2 euro/mp).

O locuință cu o cameră poate fi închiriată, în Brașov în medie, cu 250 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut dar și înaintea pandemiei.

Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie s-a majorat în ultimul an, ajungând la 370 de euro pe lună (față de 350 de euro pe lună în 2021). Totodată, prețurile actuale au depășit cu 5% valorile practicate înainte de pandemie.

Un apartament cu trei camere în Brașov ajunge la aproximativ 490 de euro pe lună, de la 410 euro pe lună în același interval din 2021. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, acestea sunt mai mari cu 8.2%.

Cele mai mici chirii în Brașov sunt practicate în zonele Cratier (5,8 euro/mp), Vlahuță (6,2 euro/mp) și Schei (6,3 euro/mp). Printre cele mai scumpe zone din Brașov se numără Centrul Civic (7 euro/mp), 13 Decembrie (6,9 euro/mp) și Calea București (6,8 euro/mp).

Citește și Războiul din Ucraina a făcut praf piaţa imobiliară. Chiriile au scăzut la jumătate

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia