Inflaţia a dus la explozia chiriilor. Preţul mediu pentru un apartament a trecut de 5.000 de dolari pe lună, în Manhattan

Chiriile au continuat să crească vertiginos ajungând la noi recorduri în Manhattan luna trecută. Astfel, chiria medie lunară a fost de 5.058 dolari în luna iunie.

14 iul. 2022, 14:18
Inflaţia a dus la explozia chiriilor. Preţul mediu pentru un apartament a trecut de 5.000 de dolari pe lună, în Manhattan

Chiria lunară medie plătită de un chiriaș pentru un apartament din Manhattan a urcat la 4.050 de dolari în iunie, în creștere cu aproape 25% față de anul trecut și a stabilit un nou record pentru a cincea lună consecutiv, potrivit unui raport al firmei de brokeraj Douglas Elliman and Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants. „Chiria medie – care este punctul de referinţă al tuturor chiriilor – tocmai a crescut la peste 4.000 de dolari pe lună, pentru prima dată„, se arată în comunicat.

Chiria medie lunară – care este suma tuturor chiriilor împărțită la numărul de chirii incluse în date – a fost chiar mai mare, la 5.058 dolari, în luna iunie. Este o creștere cu aproape 30% față de acum un an și a este pentru prima dată când media a depășit 5.000 de dolari pe lună, scrie CNN.

Chiriile au fost majorate, parțial, de potențialii cumpărători de locuințe care au decis să-și suspende căutarea și să închirieze în schimb, a declarat Jonathan Miller, președinte și CEO al Miller Samuel. „Sunt mai mulți oameni care sunt în dubii dacă să cumpere sau nu o casă, dar acum, cu ratele ipotecare în creștere, se îndreaptă spre piața de închiriere”, afirmă acesta.

Citeşte şi Clădirea BCR din Cluj-Napoca, cumpărată de primărie. Boc: „Gândim ca omul gospodar, decât să stăm în chirii…”

Aceşti chiriași au de obicei mai mulți bani de cheltuit decât restul și adesea au nevoie de un apartament familial mai mare și mai scump, împingând media în sus. Astfel, prețul mediu pentru un apartament cu trei camere a fost în iunie de 9.469 dolari, în creștere față de 7.394 dolari, în urmă cu un an. În acelaşi timp, prețul mediu pentru o garsonieră este încă sub 5.000 de dolari, şi anume 4.278 de dolari, în creștere totuşi față de 3.475 de dolari, în urmă cu un an.

Citeşte şi Celebra garsonieră de 11 mp de la Cluj, scoasă din nou la închiriere după patru luni de când îşi găsise chiriaş. Cât costă acum locuinţa minusculă