Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei face demersuri pentru ca oamenii să îşi poată muta mai uşor creditele de la o bancă la alta

Schimbări importante care ar putea uşura viaţa românilor cu credite. Consiliul Concurenţei face demersuri pentru ca oamenii să îşi poată muta mai uşor creditele de la o bancă la alta, iar statul să îi ajute pe cei care şi-au cumpărat case cărora, în timp, le-a scăzut valoarea.

RomaniaTV.net
10 apr. 2019, 11:32
Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei face demersuri pentru ca oamenii să îşi poată muta mai uşor creditele de la o bancă la alta

Ce ne dorim este să fie mai ușor pentru clienți să se poată muta de la o bancă la alta, și să refinanțeze creditul și în felul ăsta ei pot să acceseze credite mai bune fie mutându se la altă bancă, fie punând presiune pe banca lor pentru că dacă banca lor află că se pot muta la un concurent se va pune presiune asupra băncii să acorde condiții mai bune”, spune Chiriţoiu pentru România TV.

„Ar trebui să ne uităm la alte costuri pe care le are cel care își refinanțează un credit și aici costurile sunt de radiere și mutarea ipotecii, de la o bancă la alta sunt costuri notariale, să vedem, dacă găsim o soluție să fie costuri notariale mai mici, înregistratea ipotecii la cadastru, este o taxă percepută de stat, iar un lucru unde cred că se poate face o reducere și mai e un obstacol. Uneori valoarea proprietatii a scazut față de momentul acordării creditului inițial, când avem astfel de situații, propunerea noastră este ca statul să preia o parte din risc. Printr un mecanism similar cu cel de la prima casă. Statul să preia de exemplu 20 la sută nu vorbim de valori f mari dar sa ii ajute pe cei carora le a scazut valoarea garantiei sa poata sa acceseze un credit mai favorabil. Vom discuta cu Guvernul si cu Parlamentul”.