Chişinău în beznă. Moldova primeşte 20 de milioane de dolari de la SUA pentru consolidarea securităţii energetice

Criza energetică a lovit puternic Republica Moldova, ţară cu 2,6 milioane de locuitori, de când Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale, iar inflaţia a ajuns galopantă.

09 nov. 2022, 15:50
Chişinău în beznă. Moldova primeşte 20 de milioane de dolari de la SUA pentru consolidarea securităţii energetice

Înainte de invazia rusă în Ucraina, Republica Moldova era dependentă aproape în totalitate de gazele furnizate de Gazprom. De câteva săptămâni, dificultăţile de aprovizionare s-au agravat, iar în prezent necesarul de gaze este acoperit numai pe jumătate. Circa 30% din energia electrică provenea din Ucraina; loviturile ruse care au ţintit infrastructura energetică ucraineană au obligat Kievul să sisteze toate exporturile respective.

Termocentrala de la Cuciurgan, din Transnistria, acoperea de obicei 70% din necesarul de energie al ţării, însă de la 1 noiembrie separatiştii pro-ruşi au redus cantitatea livrată la un sfert. De la jumătatea lui octombrie, România livrează Republicii Moldova energie electrică la un preţ plafonat.

Guvernul de la Chişinău strânge cureaua. Iluminatul public nu mai funcţionează, nu se mai folosesc lifturile.

”În vremuri normale, toate maşinile de pe linia de producţie sunt în funcţiune şi e foarte mare zgomot”, spune Ion Ignat, cel care a înființat o uzină pentru materiale de construcții în Chetrosu, la sud de Chişinău. AFP notează, într-un reportaj, că acum e o liniște nefirească acolo. Deocamdată, totul e pustiu. Din cauza scumpirilor, patronul a oprit producţia la începutul lui octombrie pentru prima dată din 1992, când a pornit firma, citează Agerpres.

Joi, în Republica Moldova este aşteptată preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Conducerea de la Chişinău doreşte să discute cu aceasta suplimentarea ajutoarelor pentru ţara care speră să adere la Uniunea Europeană. Preşedinta Maia Sandu a subliniat săptămâna trecută că obţinerea energiei a ajuns o problemă zilnică. Ea a afirmat că vulnerabilitatea energetică generează un ”şantaj politic” şi un amestec în democraţia împărţită între Occident şi spaţiul ex-sovietic de la răsărit. Maia Sandu a acuzat serviciile secrete ruse că încearcă să destabilizeze ţara, împreună cu aliaţii lor rămaşi acasă sau aflaţi în exil.

Citeşte şi: Scene şocante în curtea unei biserici. Enoriaşii s-au luat la bătaie din cauza lui Putin

Cu câteva zile înainte, Statele Unite anunţaseră sancţiuni împotriva mai multor oligarhi moldoveni „pentru a contracara campaniile de influenţă insistente din partea Rusiei”.

Republica Moldova va primi un ajutor financiar nerambursabil de 19,5 milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea securității energetice, transmite Rador.

Ministrul moldovean al Finanțelor, Dumitru Budianschi, și directorul misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, au semnat cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă ”privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană”.

Ministerul Finanțelor de la Chișinău susține că amendamentul prevede o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari SUA, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare. ”Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice”.

De asemenea, Amendamentul prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari ce urmează a fi oferit Republicii Moldova de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). ”Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice”.

Citeşte şi: Război în Ucraina: Rusia a aruncat în aer un pod strategic din Herson