CIA a avut o închisoare secretă în subsolul unei clădiri guvernamentale din România

Scandalul privind presupusele închisori secrete ale CIA pe teritoriul României stă să izbucnească din nou. Associated Press scrie că în nordul Bucureştiului, într-un cartier rezidenţial aglomerat aflat la câteva minute distanţă de centrul Capitalei, se află un secret pe care guvernul român a încercat mult timp să-l protejeze, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 07:31
CIA a avut o închisoare secretă în subsolul unei clădiri guvernamentale din România

Ani de zile, CIA a folosit o clădire guvernamentală – sub numele de cod ‘Bright Light’ – drept închisoare improvizată pentru cei mai ”valoroşi” deţinuţi ai săi. Membri ai Al-Qaida precum Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie din SUA, şi alţii au fost ţinuţi într-un subsol, înainte de a fi în cele din urmă transferaţi la Guantanamo Bay, în Cuba, în 2006, potrivit unor foşti oficiali ai serviciilor secrete familiarizaţi cu locul şi cu lucrurile ce s-au petrecut în interiorul închisorii.

Existenţa unei închisori a CIA în România a fost relatată pe larg, dar locaţia sa nu a fost niciodată făcută publică. Associated Press şi postul public german de televiziune ARD au localizat fosta închisoare şi au aflat detalii ale locaţiei în care se presupune că au fost folosite tactici dure de interogare. Programul ARD privind închisoarea CIA va fi transmis joi.

Corespondentul Associated Press din România, Alison Mutler, a încercat să-l întrebe miercuri pe preşedintele Traian Băsescu despre această temă, dar şeful statului a refuzat să răspundă.


loading...