CIA acuză China că a încercat să împiedice Organizația Mondială a Sănătăţii să dea alarma asupra focarului de coronavirus în ianuarie

CIA consideră că China a încercat să împiedice Organizația Mondială a Sănătății să dea alarma asupra focarului de coronavirus în ianuarie - o perioadă în care Beijingul stoca materiale medicale din întreaga lume.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 08:22
CIA acuză China că a încercat să împiedice Organizația Mondială a Sănătăţii să dea alarma asupra focarului de coronavirus în ianuarie

Un raport CIA, al cărui conținut a fost confirmat de Newsweek de către doi oficiali de informații din SUA, a declarat că China a amenințat OMS că țara va înceta să coopereze cu ancheta coronavirusului agenției dacă organizația declară o urgență globală pentru sănătate.

Acesta a fost cel de-al doilea raport de la un serviciu de informații occidentale și este probabil să inflameze și mai mult tensiunile dintre Statele Unite și China în legătură cu o pandemie care a ucis 280.000 de oameni în întreaga lume – mai mult de un sfert dintre ei americani.

Primul raport, o evaluare a informațiilor germane publicată de Der Spiegel săptămâna trecută, l-a acuzat pe președintele chinez Xi Jinping că a aplicat personal presiunea asupra directorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 21 ianuarie.

OMS a respins ideea că Xi însuși a intervenit, dar a refuzat să abordeze în mod specific întrebarea dacă oficialii chinezi au depus vreun efort pentru a amâna sau a schimba anunțul unei situații de urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională (PHEIC).

Nu comentăm discuțiile specifice cu statele membre, dar putem spune că, în tot acest timp, în timpul pandemiei OMS a acționat în conformitate cu mandatul său, ca organizație tehnică bazată pe dovezi, concentrată pe protejarea tuturor oamenilor, peste tot.

OMS își bazează recomandările pe știință, cele mai bune practici de sănătate publică, dovezi, date și sfaturile experților independenți.„, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS Christian Lindmeier a declarat pentru Newsweek.

Dr Tedros nu a comunicat cu președintele Xi în 20, 21 sau 22 ianuarie. Dr. Tedros și echipa sa principală s-au întâlnit cu președintele Xi la Beijing pe 28 ianuarie. Problema PHEIC nu a apărut în acea întâlnire.„, a spus Lindmeier.

Oficialii informațiilor din SUA care au vorbit cu Newsweek nu au putut spune dacă președintele Xi a jucat un rol în presiunea OMS.

Când OMS a declarat o urgență în domeniul sănătății publice pe 30 ianuarie, s-a spus că China nu a făcut nimic rău, o abordare care a stârnit o anumită mânie în Occident și l-a determinat pe președintele Donald Trump să critice OMS drept „China- centric” înainte de a suspenda finanțarea în martie.

Permiteți-mi să fiu clar: această declarație nu este un vot de încredere în China. Din contră, OMS continuă să aibă încredere în capacitatea Chinei de a controla focarul„, a declarat atunci directorul general al OMS, Tedros Anhanom.

Cu ceea ce Sănătatea Mondială a scăpat este de necrezut. Sunt un organ de țeavă pentru China, așa că voi lua o decizie foarte curând„, a declarat Trump vineri parlamentarii republicani despre viitorul relației din SUA cu OMS.

China a fost criticată pe larg pentru manipularea inițială a focarului de coronavirus din Wuhan, când guvernul a redus la tăcere medicii care încercau să alerteze lumea, a acuzat militarii americani că au început focarul și, potrivit Associated Press (AP), a întârziat anunțul oficial.

Numărul de decese chinezesc și ratele de infecție sunt privite sceptic în Occident, iar agențiile de informații din SUA au spus că este posibil ca virusul să evadeze dintr-un laborator din Wuhan, deși nu a apărut nicio dovadă care să susțină această teorie.

Dar boala s-ar răspândi cu mult peste granițele Chinei, la aproape toate țările de pe Pământ și unele țări care exportau PPE în China au rămas în scurt timp. Beijingul a pornit apoi într-o campanie de furnizare a EIP, personalului și a altor asistență țărilor din întreaga lume, inclusiv Statelor Unite.

China a informat pentru prima dată Organizația Mondială a Sănătății despre un nou coronavirus care-și îmbolnăvește cetățenii la 31 decembrie și a început să notifice oficial SUA pe 3 ianuarie. coronavirusul a fost mai contagios decât a fost evaluat inițial. OMS a organizat două voturi în 22 și 23 ianuarie pentru a decide dacă va declara o urgență de sănătate publică, dar comitetul nu a putut ajunge la o concluzie. Un vot final la 30 ianuarie a făcut declarația.