Ciclon cu zăpadă peste Europa. Cod roșu de ninsori și ger în Grecia. Alertă meteo pentru Bulgaria. Trafic paralizat în Italia, Austria și Slovenia

Cod rosu de ninsori abundente si ger in Grecia. Ministerul roman de externe a emis atenţionare de călătorie întrucât sunt asteptate perturbări în circulaţia rutieră, aeriana si maritimă. Ciclonul de zapada care a paralizat regiuni extinse din Italia, Austria și Slovenia va ajunge în zilele următoare si in Romania.

26 ian. 2023, 08:53
Ciclon cu zăpadă peste Europa. Cod roșu de ninsori și ger în Grecia. Alertă meteo pentru Bulgaria. Trafic paralizat în Italia, Austria și Slovenia

Autoritățile din Grecia au emis un cod roșu de precipitații mixte, însoțite de descărcări electrice, intensificări însemnate ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie, pentru întreg teritoriul elen 25 – 27 ianuarie 2023. Vor fi înregistrate ninsori abundente în zonele de deal și în masivele muntoase din regiunile centrale și de nord ale țării.

Se vor înregistra perturbări atât în circulația rutieră și feroviară, cât și în orarul curselor aeriene, precum și întreruperi ale navigației maritime.

Citește și: Ciclon polar deasupra României. „Ne vom trezi dimineaţa şi vom vedea zăpadă pe geam”. Cât va fi stratul de omăt la Bucureşti

 

Ninsori și restricții de cicurlație în Bulgaria

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar a anunțat că, în perioada 26 – 27 ianuarie 2023, o parte însemnată a teritoriului va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu pentru regiunile Smolian, Pazardjik, Plovdiv și Blagoevgrad. Se va forma un strat de zăpadă de până la 30 – 35 cm. Se pot forma troiene de zăpadă.

Pentru regiunile Sofia – regiune, Sofia – capitală, Kjustendil, Pernik, Loveci, Vrața, Montana, Kârdjali și Haskovo s-a emis un cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 10 cm.

 

Ninsori în Italia. Şcoli închise din cauza nămeţilor

Italia se confruntă în aceste zile cu temperaturi mici, ninsori abundente și ploi torențiale. În multe localități, școlile sunt închise. Jumătate din țară practic s-a oprit din cauza zăpezilor.

De la nord la sud, vremea face ravagii în Italia. Situația este critică la Amatrice, zona de munte din regiunea Lazio, la numai 150 de kilometri distanță de Roma. Mii de locuitori au rămas, de o zi, izolați, fără electricitate și căldură, din cauza nămeților de zăpadă. Drumuri impracticabile și în alte zone din Italia.

Jumătate din țară în aceste ore a fost nevoită să se oprească din cauza ninsorilor abundente și a ploilor care vor continua și în următoarele ore, alături de vremea rece.

Citește și: Când vin ninsorile la București. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat prognoza pentru următoarele zile

S-a declarat stare de alertă pe mai multe râuri, iar școlile din diverse localități din regiunile Emilia-Romagna, Toscana, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Abruzzo, Umbria și Marche sunt închise.

Este alertă portocalie și nord, în zona localităților Milano, Torino și Bologna. A nins chiar și în provincia siciliană Siracuza, în zona de munte, fenomen care se înregistrează foarte rar, în condițiile în care pe insula Sicilia temperaturile rămân ridicate întotdeauna și pe perioada iernii.

Meteorologii anunță că vremea va fi la fel și în următoarele zile, cu ploi, frig și multă zăpadă.

În Abruzzo, în Valle Castellana, care se află pe Gran Sasso, în provincia Teramo, câteva avalanșe au căzut pe drumul provincial 52, iar satul a rămas izolat. Locuitorii din mai multe cătune au fost mutați de pompierii care au intervenit cu elicopterele.

La Cagliari, în Sardinia, s-au înregistrat întârzieri mari, chiar și de peste două ore, pe aeroport, din cauza gheții care s-a format în timpul nopții pe aripile unor avioane.

În Campania, ploile și furtunile persistă și există un risc hidrogeologic. Nivel ridicat al apelor s-a înregistrat și în nordul țării, la Veneția.

Ninsori s-au înregistrat și în zona Veronese la altitudine mare și acumulări de până la 20 de centimetri în toată zona Dolomiților. În Friuli-Veneția Giulia, s-au înregistrat rafale ale vântului de peste 120 de kilometri pe oră. De asemenea, a plouat pe alocuri.

Vântul și frigul continuă să afecteze și Emilia Romagna. Și Bologna, care a fost afectată de ploi abundente în cursul zilei, a fost afectată. În zona Rimini, 120 de apeluri au fost primite de pompieri din cauza căderilor de zăpadă din interiorul dealurilor și din Apenini, care în unele locuri au atins până la doi metri. Doi tineri au fost salvați în provincie din inundațiile unui torent. Aceștia se deplasau cu o mașină în Coriano când au fost luați de valul de pe un dig de beton.