Ciclon polar peste România. Ninsorile se extind, temperaturile scot paltonul şi mănuşile din şifonier

Începând din această seară, vremea se va răci accentuat și va ploua în cea mai mare parte a țării. La munte și, temporar, în zonele mai înalte din nordul Moldovei, vor fi și intervale cu lapoviță și ninsoare.

16 nov. 2022, 17:33
Ciclon polar peste România. Ninsorile se extind, temperaturile scot paltonul şi mănuşile din şifonier

Pasajul unui ciclon deasupra României va aduce precipitații slabe și, local, moderate, în majoritatea regiunilor țării. Cantitățile de apă vor atinge, în general, 5 – 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vestul țării, vor depăși 30 de l/mp.

Datorită traiectoriei nordice a ciclonului, în cea mai mare parte a țării vor predomina ploile. Inițial va ninge doar în zonele înalte de munte, la altitudini de peste 1800 m. Începând din dimineața zilei de joi, 17 noiembrie, aria ninsorilor se va extinde în zonele de munte din nordul țării și se va depune un strat de zăpadă și altitudini mai coborâte.

Trecător, mai ales în a doua parte a zilei de joi, vor fi posibile intervale cu lapoviță și ninsoare și în zonele mai înalte, de deal și podiș, din nordul Moldovei.

De asemenea, vântul se va intensifica puternic în vestul, sudul și estul țării, cu rafale ce vor atinge 40 – 50 km/h, iar izolat 60 – 70 km/h.

În nordul și nord-estul țării, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu maxime ce se vor încadra vineri între 2 și 5 grade.

Urmăriți deplasarea ploilor și ninsorilor pe harta radar meteo interactivă, disponibilă în aplicația sau pe website. Ninsorile sunt reprezentate prin nuanțe de roz.

Un reputat meteorolog român prezintă date corelate din care reiese când sunt șanse foarte ridicate să avem parte de ninsoare în România.

Ilie Nicolae, meteorolog la societatea Intervenții Active în Atmosferă (IAA), a prezentat un tablou sinoptic din care rezultă că „la orizont se întrevăd condiții pentru primul strat de zăpadă mai consistent în zonele joase de relief, odată cu ultima decadă a lunii noiembrie”.
Prognoza meteo: Va ninge abundent în România, vortexul polar aduce temperaturi negative. Florinela Georgescu: „Aer polar de luni”
„Probabilitatea acestuia va fi dată de adâncirea unui talveg de undă scurtă în bazinul central al Mării Mediterane. Acest lucru va duce la formarea unei depresiuni în respectiva zonă, condiții în care vor fi și precipitații importante cantitativ. Deplasarea ariei depresionare către est, în cuplaj cu anticiclonul Scandinav, va constitui mediul favorabil unui transport de aer rece dinspre nord-est.

Prezența aerului rece și a unor cantități local însemnate de precipitații vor aduce primul episod notabil de ninsori al acestui semestru rece. Va fi vorba despre o zăpadă „umedă”, din actualele modelări atmosferice”, scrie Ilie Nicolae pe Facebook.

Meteorologul atașează o hartă sinoptică valabilă pentru ziua de luni, 21 noiembrie, din care reiese că zone subcarpatice, de podiș și chiar de câmpie întinse din România ar putea fi atinse de ninsoare. Conform hărții, în majoritatea regiunilor vizate de ninsoare, care includ și capitala București, stratul de zăpadă acumulat ar urma să măsoare 5-10 milimetri. În zonele montane, stratul de zăpada va atinge 2-3 centimetri.
Vremea se schimbă radical. Se anunţă ploi, lapoviţă, ninsori şi temperaturi de îngheţ în aproape toată ţara

„În urmă cu ceva timp, se întrevedea o veritabilă circulație vestică, însă adâncirea unui talveg către Marea Mediterană și acțiunea unui anticiclon peste regiunea Scandinavei au schimbat considerabil datele problemei. Astfel, se trece de la un aspect de primăvară la unul autentic de iarnă în doar câteva zile.

Episodul de iarnă din ultima decadă a lunii (n.r. – noiembrie) este de urmărit, fiindcă ar constitui cel mai timpuriu strat de zăpadă mai consistent în această perioadă din an din ultimii 10 – 15 ani, cel puțin. Rămâne de văzut dacă se va menține și la începutul primei luni calendaristice a iernii 2022-2023”, adaugă Ilie Nicolae.