Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi, vom avea maxime negative. Florinela Georgescu, director ANM, prognoza meteo pe 4 săptămâni

Gerul Bobotezei a greşit puţin data din calendar, dar săptămâna viitoare s eva instala ân aproape toată ţara, ANM anunţând că vom avea temperaturi maxime negative chiar şi la Bucureşti.

05 ian. 2024, 09:24
Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi, vom avea maxime negative. Florinela Georgescu, director ANM, prognoza meteo pe 4 săptămâni
Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi

Prognoza se schimbă, de săptămâna viitoare un ciclon polar va lovi România, astfel că diferenţele de temperaturi vor fi uriaşe. Astfel, de la o temperatură de aproximativ 15-16 grade Celsius în zona Moldovei, în zilele următoare temperaturile nu vor depăşi -8 grade Celsius.

Un ciclon polar va provoca fenomene meteo extreme în România, în următoarele zile, după ce valul de aer polar a lovit ţările din nordul Europei, acolo unde au fost înregistrate temperaturi-record de -43 de grade Celsius.

De asemenea, după apariţia valului de aer polar, un alt ciclon pornit din Marea Mediterană, cu aer cald, ar putea întâlni frontul rece în zona de vest a Mării Negre, iar astfel vor fi create condiţiile pentru vânt puternic, ninsori şi viscol. Astfel, zonele ce ar putea fi afectate de furtunile de zăpadă ar fi cele din estul şi sud-estul României.

Prognoza meteo. Weekend cu temperaturi de primăvară dar de luni vin ninsori la Bucureşti

„Este foarte important că zona colorată mov (n.r. zona cu temperaturi foarte mici) este foarte vastă. Ocupă toată partea de nord a continentului şi indică prezenţa unui aer generat în zona arctică. Zona Atlanticului de Nord este în continuare foarte activă şi generează furtuni. Totul porneşte de acolo. Ultima furtună a avut o traiectorie spre est, în spatele ei urmând să tragă acest aer rece înspre Europa Centrală, înspre Europa de Sud-Est, spre ţara noastră. Asta aşteptăm să se întâmple în zilele următoare, după ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate. Deocamdată, mâine, poimâine, pe partea de sud a ţării, chiar şi duminică, va fi foarte cald şi vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce înseamnă mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, cam 8 grade în nordul Moldovei, ajungem ca, probabil, marţi sau miercuri, perioada cea mai rece, să nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius.

Este o situaţie cu o circulaţie foarte activă a aerului în zona Atlanticului de Nord şi a Europei şi spun acest lucru pentru că aşteptăm schimbări în evoluţia vremii în următoarele două săptămâni, schimbări destul de rapide. Trebuie să ţinem cont şi că Marea Mediterană va genera formaţiuni depresionare, cicloni, care vor antrena aerul mai cald exact la contactul cu aerul foarte rece şi ne aşteptăm ca la un moment dat să ajungă la noi, aproape de partea de sud-est a ţării. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni spre marţi, marţi sau poate miercuri. Dacă iese acest scenariu, înseamnă nu numai că se va răci foarte tare săptămâna viitoare, dar vor fi şi intensificări ale vântului pe partea de est a ţării, în Moldova, Dobrogea. S-ar putea să şi ningă. În această situaţie, categoric vor fi condiţii de viscol”, a explicat Florinela Georgescu, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

România, lovită de un nou ciclon polar. Elena Mateescu, ANM: „Temperaturi de -15 grade şi ninsori”

Începe iarna în România. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni indică frig până la începutul lunii februarie

ANM-Prognoza-4-saptamani-240105073040

 

În perioada 8 ianuarie – 5 februarie, temperaturile vor fi scăzute pe întreg teritoriul României, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmise vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Începe iarna în România. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: frig până la începutul lunii februarie

Prognoza 8 – 15 ianuarie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice şi sud- estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, centrale, dar mai ales în cele nord-vestice, dar şi uşor excedentar, local, în regiunile sudice şi nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vortexul polar aşteptat şi în România face ravagii în nordul Europei. Temperaturi de -43 de grade Celsius în Suedia

Prognoza 15 – 22 ianuarie
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a teritoriului, mai coborâte în extremitatea de nord-est a ţării şi uşor mai ridicate în extremitatea de sud-est. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice.

Prognoza 22 – 29 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile vestice şi nord- vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza 29 ianuarie – 5 februarie
Cu excepţia regiunilor centrale, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale, mediile valorilor termice se vor situa uşor sub cele specifice pentru această săptămână, mai ales în estul şi nord-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.