Ciclonul care a devastat Italia vine tăvălug peste România. Elena Mateescu anunţă „ploi torenţiale şi grindină”

Ciclonul din Mediterană începe să piardă în intensitate, dar rămân urmări. Vremea se încălzeşte în România, vom avea maxime de 28 de grade, dar ploile torenţiale şi grindina revin în forţă.

18 mai 2023, 17:17
Ciclonul care a devastat Italia vine tăvălug peste România. Elena Mateescu anunţă „ploi torenţiale şi grindină”

Ciclonul mediteranean, care a făcut deja prăpăd în străinătate, a ajuns în România. Specialiștii anunță că vom avea schimbări bruște de temperatură de la o zi la alta și vor fi ploi puternice însoțite de vânt în mare parte din țară. În acest timp, catastrofa din Italia ia proporții. Nouă oameni au murit și alți 13.000 au fost evacuați din calea ciclonului. Marele Premiu de la formula 1 care trebuia să aibă loc în weekend a fost anulat.

„Modul de manifestare al ciclonului va fi în diminuare și în zonele deja afectate, dar situații de instabilitate atmosferică mai pot fi de interes, având în vedere contextul în care s-a generat acest ciclon în Mediterană și cu activitate în mod deosebit în zona Italiei, apoi ulterior, în funcție de traiectorie, și către zona centrală a Europei. Croația încă se află sub incidența unei avertizări meteorologice de cod roșu, având în vedere intensificările de vânt cu viteze de 75 până la 110 km/h.

Cod roșu de vreme severă în Italia. Zeci de orașe sunt sub ape, unii oameni s-au izolat pe acoperișurile caselor
La noi în țară rămânem pe un front de vreme caldă pentru acest sfârșit de săptămână. Astăzi consemnăm oră 25 de grade la Brăila, 21-22 de grade în Capitală, 18-19 pe litoral, doar 0 la Vârful Omu, mâine vremea va fi în încălzire.

Aşadar, vineri, temperaturi la scara întregii țări, între 20 până la 28 de grade, sâmbătă, de asemenea, 21-27 de grade, iar duminică același ecart al valorilor temperaturilor maxime.

Elena Mateescu, despre ciclonul mediteraneean: În weekend avem 28 de grade, de luni vremea se răceşte iar

Începând de luni, o ușoară răcorire în partea de sud-vest a țării, dar în majoritatea regiunilor ne apropiem de normalul termic al datei din calendar, mai ales ultima decadă a lunii mai, în țara noastră, cu maxime între 20 până la 26 de grade.

Vorbim în același timp și de perioade de instabilitate, mai ales mâine, în special în zona de munte, dar și în partea de vest, sud și centru a țării. Izolat, cantitățile de apă poți mai însemnate 15-20l/metru pătrat, iar debutul săptămânii viitoare vine cu înnorări accentuate, averse în zona Carpaților Meridionali, în Oltenia, local în Muntenia și Banat.

Ploile pot avea caracter de torențial și vor fi și condiții de grindină, având în vedere, așa cum spuneam, temperaturile în creștere”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, joi.

S-a dezlănțuit iadul în Emilia Romagna. Italienii din regiune s-au trezit neputincioși în fața catastrofei care a lovit ca un trăznet și a măturat toate drumurile și căile ferate. De 100 de ani nu a mai plouat atât de mult, iar toate râurile au ieșit din matcă. Peste 700 de echipaje de pompieri lucrează încontinuu de când a început prăpădul. Cu elicoptere și bărci, salvatorii se ghidează după strigătele disperate.

Nouă oameni au murit până acum, după ce au fost prinși în casele inundate până la refuz. Cei care locuiesc la etajele superioare au avut noroc și au urcat pe acoperiș, unde au așteptat un miracol.

Prognoza meteo 19 mai. Vreme de luna lui cuptor la sfârșitul săptămânii, dar și ploi
Primarii din zonele afectate au comparat situaţia cu cea de la cutremurul din 2016 şi au cerut ajutor premierului Giorgia Meloni.

Mai bine de jumătate de continent este sub avertizare de vreme severă. România este și ea pe listă, iar vremea extremă și-a făcut deja loc în marile orașe. „Instabilitatea va fi de interes până la sfârșitul acestei săptămâni. Vorbim de variații termice de la o zi la alta”, a declarat Elena Mateescu, director general ANM.  Vremea rea continuă și zilele următoare, iar meteorologii anunță fenomene extreme și în România.