Cod roșu de vreme severă în Italia. Zeci de orașe sunt sub ape, unii oameni s-au izolat pe acoperișurile caselor

Este catastrofă, iar ploaia nu s-a terminat încă, spun disperaţi oamenii din nordul Italiei, zona distrusă de inundaţiile provocate de ciclonul format in Mediterana si aflata sub cod rosu. Opt oameni au murit si altii sunt dati disparuti in torentele formate pe strazi. Pentru cei care si-au gasit refugiu pe acoperisul caselor, salvarea a venit doar din aer sau cu ajutorul barcilor.

18 mai 2023, 08:51

Cod roșu de vreme severă în Italia. Oamenii ramasi captivi in casele inconjurate de ape au fost salvati cu greu cu ajutorul elicopterelor, a barcilor pneumatice sau chiar inot. Batrâni si mame cu copii in brate, toti au fost evacuaţi in ultima clipă din orasele inundate de ploile care au rupt malurile a 21 de râuri in Emilia Romagna.

Autostrada A14 a fost partial distrusa de o viitura, circulaţia trenurilor pe mai multe rute a fost intrerupta, stația centrală a metroului din Bologna a fost inundată, iar unele sosele s-au prabusit in alunecarile de teren devastatoare.

Citește și: Ciclonul mediteranean ajunge în România. Ploi și vânt puternic în următoarele zile. Florinela Georgescu, director executiv ANM: ”Nu așteptăm fenomene de severitatea celor din Italia”

Peste 100 de mii de romani locuiesc in zonele afectate de inundatiile catastrofale, iar la Venetia este așteptată Acqua Alta, fenomen obsinuit toamnei si care ar fi o premieră pentru luna mai.

Formula 1 a anunțat că Marele Premiu de la Imola, programat la finalul acestei săptămâni, nu va mai avea loc, din cauza inundaţiilor cu care se confruntă regiunea Emilia-Romagna în această perioadă. Astfel, cursa care ar fi trebuit să aibă loc în acest week-end nu se va mai disputa, din cauza inundaţiilor din regiune. De asemenea, cursele de Formula 2, Formula 3 și Porsche SuperCup au fost suspendate.

„Comunitatea Formulei 1 este alături de oamenii și de comunitățile afectate de evenimentele recente din regiunea Emilia-Romagna. De asemenea, vrem să evidențiem serviciile de urgență care fac tot ce le stă în putință pentru a-i ajuta pe cei la nevoie. În urma discuțiilor dintre Formula 1, președintele FIA, autoritățile competente, președintele regiunii Emilia-Romagna, primarul orașului și promotorul, am decis că Marele Premiu din Imola nu va mai avea loc. Decizia a fost luată pentru că nu este posibil să asigurăm siguranța spectatorilor, echipelor și personalului. Nu ar fi normal să punem și mai multă presiune pe autoritățile locale în aceste vremuri grele”, se arată în comunicatul Formula 1.